Συγκρούσεις γύρω από το εκκλησιαστικό ζήτημα
Για βελούδινο διαχωρισμό ανάμεσα σε κράτος και εκκλησία κάνει λόγο η εκπρόσωπος τύπου της Φιλελεύθερης Κίνησης, Κολοτόρου Χριστίνα, και όχι για πλήρη κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, ούτε όμως και για παραμονή της ρύθμισης ως έχει. Κύριο στοιχείο της πρότασης αυτής θα αποτελεί η μετατροπή της Εκκλησίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από Δημοσίου που είναι σήμερα.
Εκ μέρους της ΣΔ, ο εκπρόσωπος τύπου, Ερμής Νικόλαος, έκανε λόγο για πλήρη κατάργηση. «Δεν είναι νοητό το 2017 να γίνεται λόγος για παρέμβαση της Εκκλησίας σε πολιτικά ζητήματα».
Δηλώσεις σχετικές με το θέμα έκανε και η Παρούτη Μαρίτα, βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς. «Επικρατούσα θρησκεία σε κοσμικό κράτος το 2017 είναι αχρείαστη. Δεν αρμόζουν στον καταστατικό χάρτη τέτοιες ρυθμίσεις.» Επεσήμανε δε αυτή η θέση κατ’ αρχήν βρίσκει συμφώνους και την Φιλελεύθερη Κίνηση και τη Σοσιαλιστική Δύναμη.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παιχτεί μία σκληρή παρτίδα πόκερ σχετικά με τη ρύθμιση των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, με τη στάση πολλών παικτών να μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες. Κλειδί θα αποτελέσει η στάση του Εθνικού Κινήματος, από όπου υποστηρίζουν ότι δε χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξουν ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της εκκλησίας, αλλά αρκεί η νομοθετική μεταβολή τους. Οι φήμες που κυκλοφορούν όμως λένε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση του Ε.Κ. και συναίνεση για αναθεώρηση του άρθρου 3 θα κοστολογηθεί ακριβά.
Ο κύκλος του Πρωθυπουργού απάντησε με ένα λιτό «no comment». Φαίνεται να είναι νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα πάνω σε τέτοιο ακανθώδες ζήτημα.