Συνέντευξη με τους βουλευτές της Φιλελεύθερης Κίνησης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης
-Σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας τάξης δεν είναι η καλύτερη, ποιο είναι το δικό σας όραμα για το αύριο;
-Καρουζάκης Νίκος: “Η δημόσια διοίκηση αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο κράτος και την υπόλοιπη κοινωνία. Επομένως, μια αποτελεσματική και λειτουργική δημόσια διοίκηση δίχως τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία να δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε μια κοινωνία, αυτό είναι και το προσωπικό μου όραμα.”
-Μιχαλιώτης Στέφανος: “Όπως ορθά επισημαίνετε η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας τάξης δεν είναι η καλύτερη αυτή την περίοδο. Αυτό, όμως, δεν μας επιτρέπει να μοιρολατρούμε και να αποδεχόμαστε ανεπιφύλακτα την κατάσταση αυτή. Όραμα για το αύριο και των δύο αυτών θεσμών δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από τη βελτίωσή τους˙ μια δημόσια διοίκηση προσιτή στον πολίτη, αποτελεσματική και κυρίως λιγότερο «γραφειοκρατούμενη» εντός μιας ευνομούμενης πολιτείας που αντιμετωπίζει ανεξαιρέτως την παραβατικότητα και εγκληματικότητα οποιασδήποτε μορφής και προελεύσεως.”
-Ποια είναι τα θέματα που σκοπεύετε να θέσετε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών;
-Οικονόμου Μιχαήλ-Πανορμίτης: “Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι είμαστε υπέρ του περιορισμού της γραφειοκρατίας, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη να εξασφαλιστεί η ποιότητα και όχι η ποσότητα των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών. Παράλληλα, θα υπογραμμιστεί ότι είναι αναγκαία η αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η αναβάθμιση και προώθηση των δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.”
-Παυλόπουλος Δημήτριος: “Στη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών τα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να προταθούν στην Επιτροπή μας είναι ποικίλα. Προσωπικά, τα κύρια θέματα που θα έθετα είναι οι τρόποι εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και η αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθώς και στη Δικαιοσύνη. “
-Κατά καιρούς παρατηρείται ακραίας μορφής βία από μεριάς της αστυνομίας σε ομάδες πολιτών που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και πιστεύω πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ευθύνες που έχει και η μια μεριά και η άλλη, πως θα μπορούσε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;
-Στυλιανάκης Εμμανουήλ: “Απαραίτητη προϋπόθεση για την διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τους τρόπους διατήρησης της αρμονίας και της ευταξίας σε μία κοινωνία, αποτελεί η τοποθέτησή τους στο σωστό ερμηνευτικό πλαίσιο. Τόσο η κοινωνία όσο και οι φορείς χάραξης πολιτικής, πρέπει να καθορίσουν τις στοχεύσεις και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα των αρμόδιων για την προστασία του πολίτη οργάνων, προτού αποσαφηνίσουν το βέλτιστο μεθοδολογικό οδοιπορικό που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκπλήρωση αυτών των σκοπεύσεων.”
-Χατζηϊωάννου Αθανάσιος: “Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί καταλυτικά με την αναμόρφωση των προγραμμάτων που χαρακτηρίζουν τις ακαδημαϊκές σχολές του αστυνομικού σώματος, ώστε να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον επαγγελματισμό του σώματος και την απόδοση ευρειών εξουσιών στις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων των εκάστοτε αστυνομικών τμημάτων ώστε να μπορούν να ερευνούν καταγγελίες πολιτών χωρίς κωλύματα και δεσμεύσεις.”
-Με κριτήριο την καταδίκη της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο για την μεγάλη αργοπορία απόδοσης δικαιοσύνης και πολλές φορές της μη αποτελεσματικότητας αυτής, πως θεωρείτε ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής;
-Ωραιόπουλος Χρήστος: “Πράγματι αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα. Μάλιστα η χώρα έχει καταδικαστεί περίπου 200 φορές από το δικαστήριο του Στρασβούργου για καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Υποθέσεις κλείνουν χωρίς να ανοίξουν και δεν επικρατεί η δικαιοσύνη λόγω του χρόνου που περνάει και εγείρει ζητήματα δικονομικά, αλλά και ουσίας. Κομβική για εμένα εμφανίζεται η ίδρυση Συνταγματικού δικαστηρίου, που θα ερευνά τη συνταγματικότητα και τα στοιχεία του νόμου πριν την έκδοση του και οι αποφάσεις του θα είναι δεσμευτικές.”
-Καρουζάκης Νίκος: “Ίσως είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει τόση απλή λύση. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που πολλές φορές επιφέρει μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις με στόχο την αύξηση του κέρδους των δικηγόρων και επίσης απλούστευση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της με κέντρο τον πολίτη και την έγκαιρη απόδοση της δικαιοσύνης προς όφελος αυτού. “
Ρεπορτάζ: Θοδωρής Χαραλαμπάκης