ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, εκπρόσωποι του Εθνικού Κινήματος μίλησαν για τη στάση τους στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών που προβλέπεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το πρόγραμμα «ΕΛΠΙΔΑ» και τη λειτουργία των κέντρων απεξάρτησης.
Αρχικά, ο τομεάρχης του κόμματος, κύριος Στέφανος Γάκης, φοιτητής Νομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζει τη στάση του κόμματός του υπέρ της παραμονής ποινικοποίησης των ναρκωτικών ουσιών –ελαφρών και βαριών-, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα κανονισμό. Προβλέπει διαβάθμιση απονομής ποινών αναλόγως της βαρύτητας της υπό χρήση ουσίας και της εκτίμησης της εκάστοτε περίπτωσης από τις αρχές.
Το κόμμα του προβλέπει μία βασική προσθήκη. Συγκεκριμένα, ολιγάριθμα νοσοκομειακά ιδρύματα θα εξουσιοδοτούνται να χορηγούν κανναβοειδή για ιατρικούς καθαρά λόγους. Τονίζει πως ο νόμος που πάει να περαστεί αποδυναμώνει το σύστημα ποινών μετατρέποντας πολλά κακουργήματα σε πλημμελήματα ακόμη και σε πταίσματα. Μία πιθανή αποποινικοποίηση θα έθετε την κατάσταση της κοινωνίας εκτός ελέγχου και το δίλημμα αυτό είναι ανεπιθύμητο και επικίνδυνο αναφορικά με τις τρέχουσες περιστάσεις.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής Αλέξανδρος Μοροχλιάδης, αναλύει το άρθρο 5 του προταθέντος νομοσχεδίου για την «ΕΛΠΙΔΑ» και εκφράζει εκ μέρους του Εθνικού Κινήματος τις ενστάσεις του. Χαρακτηρίζει το άρθρο 1 ως γενικώς ελλειμματικό, ανίκανο να επιφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Η ανακαίνιση και η δραστηριοποίηση υπαλλήλων είναι ένα πολυέξοδο εγχείρημα. Ο κύριος Μοροχλιάδης προτείνει αντί της ανακαίνισης να γίνει η προσπάθεια αυτή πιλοτικά σε βάθος πενταετίας σε 3 μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες σε κάθε μεγάλη πόλη. Η πρόταση αυτή φέρει τα πλεονεκτήματα του ιατρικού περιβάλλοντος, της δυνατότητας ιατρικής υποβοήθησης και της ψυχιατρικής στ.ήριξης από ειδικευμένο ήδη προσωπικό. Κάτι τέτοιο απαιτεί λιγότερα έξοδα και σαφώς έχει πιο βέβαια αποτελέσματα.
Όσον αφορά το άρθρο 2, τίθεται ο περιορισμός τα άτομα που θα δραστηριοποιούνται είτε να βρίσκονται σε ένα στάδιο απεξάρτησης που ελέγχεται είτε να έιναι πιστοποιημένα απεξαρτητοποιημένα. Χαρακτηριστικά αναφέρει την τροποποίηση του κύριου Νικήτα να προσφέρουν τα άτομα αυτά εργασία σε πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως φοιτητής ψυχολογίας και έχοντας έλθει σε επαφή με τον ΟΚΑΝΑ, αναφορικά με το άρθρο 3, ο κύριος Μοροχλιάδης κρίνει πως 12 μήνες είναι πολύ λίγοι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απεξάρτησης. Σήμερα, ο απαραίτητος χρόνος αποκατάστασης υπολογίζεται ότι ανέρχεται κατά μέσο όρο από τη μέρα «εγκλεισμού» έως την πλήρη αποκατάσταση του ατόμου σε 3 τουλάχιστον έτη ώσπου να επανέλθει πλήρως ψυχικά και σωματικά. Ο κύριος Μοροχλιάδης προτείνει, επομένως, τουλάχιστον 18μηνη παραμονή σε κέντρο απεξάρτησης προκειμένου αν θέλουμε να μιλάμε με μία διαδικασία που αποβλέπει σε βέβαια αποτελέσματα.
Σύμφωνη βρίσκει την ομάδα του, όπως αναφέρει, η παράγραφος 4 του άρθρου 5 καθώς προάγει τη δημοκρατικοτητα του πολιτεύματός μας, γεμίζει αυτοπεποίθηση τον χρήστη και του εξασφαλίζει κατάρτιση σε κάποιο αντικείμενο βοηθώντας την επανένταξή του στο κοινωνικό «γίγνεσθαι» και σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον.
Ο βουλευτής, τέλος, κύριος Γιάννης Νικήτας, χαρακτηρίζει ελλειμματικό και εγκληματικό το νομοσχέδιο που ζητά αποποινικοποίηση θεωρώντας πως κατακρεουργεί την κείμενη νομοθεσία και στηρίζοντας τη θέση του σε 2 βασικούς άξονες. Πρώτον, αναρωτιέται πως μία κοινωνία που κατέχει τα πρωτεία σε αλκοολισμό και κάπνισμα έχει την κατάλληλη παιδεία να μην δεχτεί το νέο πλήγμα των ναρκωτικών. Δεύτερον, στην Ευρωπη των 27 (και το τονίζει αυτό!) ξέρουμε πως μόνο η Ολλανδία –που το έχει μετανιώσει κιόλας!- έχει αποποινικοποιήσει τα ναρκωτικά. Πώς και γιατί, λοιπόν, μία χώρα όπως η Ελλάδα με πολλά ήδη προβλήματα θα δεχτεί να δημιουργήσει ένα ακόμα;
Οι προτάσεις του Εθνικού Κινήματος συνοψίζονται κατά τον κύριο Νικήτα σε 3 καίριους πυλώνες: την πρόληψη, την καταστολή, την κοινωνική επανένταξη. Κάθε πυλώνας βασίζεται σε μία σημαντική και δύσκολη επιδίωξη του κόμματός του, την παιδεία. Μία παιδεία προς όλους, μία παιδεία που θα κάνει τους νέους να αντιλαμβάνονται από πολύ νωρίς τις οδυνηρές συνέπειες των ναρκωτικών ουσιών. Ο βουλευτής κλείνει με ένα μήνυμα ελπίδας. «Θέλουμε μία Ελλάδα με υψηλές κοινωνικές αξίες και όχι μία κοινωνία προβλημάτων».
Σταμούλου Αναστασία-Διονυσία