Συνεντεύξεις Υποψηφίων Προέδρων της Σοσιαλιστικής Δύναμης
Συνέντευξη Κωνσταντίνου Φίστα
- Για ποιους λόγους θέσατε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δύναμης;
Η πορεία μου στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων και συγκεκριμένα στη Σοσιαλιστική Δύναμη ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, όταν, αμύητος στον κόσμο του ΜΒΕ, επιλέχτηκα ως Βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης, στην Επιτροπή Δημοσίας Τάξεως, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης. Αυτό που αντίκρισα ήταν μία ομάδα ατόμων που πάλευαν για έναν κοινό στόχο, με κοινές καταβολές και μοιραζόμενοι μία κοινή ιδέα που τους έδινε ώθηση. Αυτή η ομάδα, πάλευε για την Αλλαγή. Το ΜΒΕ 2017 με βρήκε στη θέση του Τομεάρχη της Σοσιαλιστικής Δύναμης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας. Εκεί, κλήθηκα να είμαι, στα πλαίσια της επιτροπής, ο εκπρόσωπος μίας ομάδας νεοσυνταχθείσας· μίας ομάδας εκ των οποίων κανείς δεν είχε ξανασυμμετάσχει σε ΜΒΕ. Σήμερα, με θυμάμαι να προωθώ τα πιστεύω και τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Δύναμης σε μία Επιτροπή, μαζί με μία ομάδα ΦΙΛΩΝ μου. Φτάνοντας στο τέλος του ΜΒΕ 2017, σχεδόν κάθε Βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης, μαζί με τις ευχές για καληνύχτα, καλό ταξίδι και καλή αντάμωση, μου ευχήθηκε “άντε, και του χρόνου Πρόεδρος”. Ήταν αυτή η ευχή που φύτεψε τον σπόρο της υποψηφιότητάς μου στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία. Βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά και δεν επιχειρώ πράγματα αν δε γνωρίζω ότι έχω τα εφόδια να τα καταφέρω. Η πορεία μου στο ΜΒΕ τις τελευταίες δύο χρονιές και η αυτογνωσία μου, μου επέτρεψαν να θέσω και την υποψηφιότητα για την Προεδρία. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο σήμερα, με την υποψηφιότητά μου να είναι γεγονός, ως αποτέλεσμα μίας απόφασης που ουσιαστικά πάρθηκε πριν μήνες, ωρίμασε και εδραιώθηκε στη σκέψη μου· ως το αποτέλεσμα μίας απόφασης που δε θα μετανιώσω.
- Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους και θα σας αναδείξει πρόεδρο;
Ας αρχίσουμε από το ευχάριστο γεγονός ότι το ΜΒΕ 2018 βρίσκει τη Σοσιαλιστική Δύναμη, σε αντίθεση με άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με μία δυνατή τετράδα υποψηφίων Προέδρων εκ των οποίων ο καθένας έχει κάτι να δώσει. Έχω καταστήσει ρητό και από την προεκλογική μου εκστρατεία ότι πιστεύω παγίως πως είναι ο Πρόεδρος που οφείλει να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι το αντίστροφο. Όλα ξεκινούν από τους Βουλευτές για να επιστρέψουν πίσω σε αυτούς. Ο ρόλος ενός καλού Προέδρου είναι να αποτελέσει το καταλληλότερο μέσο ώστε οι Βουλευτές να έχουν το κατάλληλο εφαλτήριο και να ανταμειφθούν από το αποτέλεσμα· και αυτό ακριβώς είμαι πρόθυμος και μπορώ να κάνω. Εκτός αυτού, στην προεκλογική μου εκστρατεία, πήρα ένα ρίσκο: παρόλο που οι υποψήφιοι δε διαθέτουμε καταλόγους του εκλογικού σώματος, προσπάθησα να απευθύνω, γενικώς και προς όλους, έναν λόγο σοβαρό, ευθύ και αμιγώς πολιτικό, αποφεύγοντας ξύλινα λόγια, πυροτεχνήματα, κενές υποσχέσεις. Παράλληλα δε, απέφυγα να βομβαρδίσω τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των ψηφοφόρων, θεωρώντας πως τέτοιες τακτικές οφείλουν να εκλείπουν από το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων και ελπίζοντας να τους “μιλήσει” ο πολιτικός μου λόγος, μέσα από τη Σελίδα μου. Με άλλα λόγια, απέφυγα να εισάγω τα κακώς κείμενα της πραγματικής ελληνικής πολιτικής σκηνής στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων και δεσμεύομαι να συνεχίσω να το πράττω, είτε μου δοθεί η τιμή να διατελέσω Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δύναμης είτε όχι. Το Κόμμα μας αξίζει και πρέπει να διέπεται από Αξιοκρατία, Δημοκρατικές Διαδικασίες και Διαφάνεια. Τέλος, και για να απαντήσω σε ενδεχόμενες ανησυχίες ψηφοφόρων, στην προσπάθεια να καταστήσουμε το Όραμα της Σοσιαλιστικής Δύναμης πραγματικότητα, δεν μπορούμε a priori να αποκλείουμε τη συνεργασία με άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ως Πρόεδρος, στόχος είναι να επιδιώξω να βρεθεί κοινό έδαφος για προώθηση των αξιών και των θέσεων της Σοσιαλιστικής Δύναμης με κάθε σύμμαχο. Με την παρακαταθήκη των προηγούμενων ετών και τα εφόδια που μου έχουν προσφέρει, αλλά και με την ώθηση ενός οράματος για το μέλλον, λοιπόν, θεωρώ ότι είμαι κατάλληλος για την θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Δύναμης. Αυτό, όμως, θα το κρίνουν, τελικώς, οι ψηφοφόροι.
- Ποια θέματα σκοπεύετε να θέσετε, εφόσον εκλεγείτε, στις επιμέρους επιτροπές;
Λόγω του χωρικού περιορισμού, θα παραθέσω επιγραμματικά ζητήματα που πρέπει να αντιμπετωπίσουν και να συζητήσουν οι φετινές Επιτροπές:
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τους φυσικούς πόρους, είναι ένα εγχείρημα το οποίο έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται προώθηση και επέκταση. Ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να κινείται, με σεβασμό, πλάι στο Περιβάλλον. Η χώρα μας είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης σε άνεμο και ήλιο και αυτό οφείλει να αξιοποιηθεί: επενδύσεις στον τομέα της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευή ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στα περισσότερα των μεγάλων νησιών, μέτρα για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την εκμετάλλευση του λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας, είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα προς συζήτηση.
Όσον αφορά την Επιτροπή Οικονομικών, το έργο της δεν προβλέπεται εύκολο. Οι Βουλευτές θα κληθούν να συντάξουν έναν δίκαιο προϋπολογισμό για το κράτος μας. Ζητήματα είναι τόσο η εύρεση εισοδήματος μέσω επενδύσεων αλλά και με τη μείωση της αποτρεπτικής υπερφορολόγησής τους, όσο και η κατανομή των δαπανών έτσι ώστε να μπορούμε να συζητάμε για ένα κράτος πολιτικά σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο. Δεν πρέπει να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, όσον αφορά το Κοινωνικό Κράτος.
Προχωρώντας, στην Επιτροπή Δημοσίας Τάξεως, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, η ηλεκτρονική αναδόμηση της χώρας θα πρέπει να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Δημόσιων Υπηρεσιών, την ευκολότερη επαφή του πολίτη με το Δημόσιο, την κατοχύρωση της διαφάνειας μαζί με την απαλλαγή από την αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις. Παράλληλα, σημαντικοί τομείς στους οποίους απαιτείται ψηφιακή αναβάθμιση είναι αυτοί της εκπαίδευσης και της δικαστικής διαδικασίας. Τέλος, το open gov είναι ένα αξιοθαύμαστο εγχείρημα, το οποίο όμως χρειάζεται καθολική ανανέωση και ευρεία συμμετοχή, ώστε οι πολίτες να μπορούν να συζητούν επί νομοσχεδίων πριν αυτά περάσουν στη Βουλή.
Τέλος, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, οι θέσεις της Σοσιαλιστικής Δύναμης οφείλουν να εστιάσουν στα εξης: Σε εθνικά ζητήματα, όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν ενιαία και συμπαγή στάση. Στα υπόλοιπα ζητήματα, χαρακτηριζόμαστε από δόγμα ειρήνης και φιλίας με όλα τα κράτη, χωρίς αυτό να μπορεί να μας καταστήσει ανέτοιμους σε κάποια απροσδόκητη εξέλιξη, τόσο στο Ελληνοτουρκικό και το Κυπριακό ζήτημα, όσο και στις σχέσεις μας με τα υπόλοιπα κράτη -ιδιαίτερα αυτά των Βαλκανίων. Στόχοι: η υιοθέτηση ενιαίου δόγματος, η συζήτηση για ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο, η ειρηνική εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης με τους γείτονές μας. Όσον αφορά την πολιτιστική διπλωματία, οφείλουμε να την αντιλαμβανόμαστε ως το μεγαλύτερο εφόδιο για την σύναψη δεσμών με άλλα κράτη, αλλά και για την εδραίωση της χώρας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κύριος στόχος η ανάκτηση των Ελγινείων Μαρμάρων, εγχείρημα που “τρέχει” εδώ και καιρό και είναι καιρός να στεφθεί από επιτυχία.
- Όσον αφορά την Επιτροπή Οικονομικών, θεωρείτε ότι είναι εφικτό να μην γίνουν περικοπές στην δημόσια υγεία και την δημόσια εκπαίδευση, καθώς και στην άμυνα δεδομένου του τεράστιου κόστους της άμυνας;
Αρχικά, πιστεύω πως το όριο του εφικτού το θέτουμε εμείς, με την εντονότητα της προσπάθειάς μας. Οι δαπάνες στη δημόσια υγεία και τη δημόσια εκπαίδευση είναι αυτές που καθιστούν πραγματικότητα το Κοινωνικό Κράτος. Για τη Σοσιαλιστική Δύναμη, αυτό οφείλει να είναι απαραβίαστο. Ο πολίτης δικαιούται να λαμβάνει από το Κράτος ένα άριστο επίπεδο κοινωνικών παροχών. Παράλληλα, βέβαια, όπως ορθώς επισημαίνεται και στην ερώτηση, η Άμυνα της χώρας είναι ένας τομέας που απαιτεί, λόγω της γεωπολιτικής μας θέσεις, τεράστιες δαπάνες. Από την εμπειρία μου, πέρσι, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατέστη σαφές ότι η Σοσιαλιστική Δύναμη σέβεται τις αυξημένες ανάγκες της Εθνικής Άμυνας και αναγνωρίζει τα μειωμένα περιθώρια περικοπών, τα οποία, όμως, και οφείλουμε να εξαντλήσουμε. Η Άμυνα πρέπει, όντως, να εξασφαλίζεται από τον προϋπολογισμό του Κράτους, όχι όμως αν αυτό συνεπάγεται την κατάργηση του Κοινωνικού Κράτους. Ειδάλλως, θα αμυνόμαστε για ένα κράτος που δε διέπεται απο κοινωνική δικαιοσύνη, ένα κράτος που σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με το όραμα της Σοσιαλιστικής Δύναμης. Η λύση, φυσικά, είναι η ανεύρεση εισοδήματος για τον προϋπολογισμό και το εισόδημα αυτό είναι χρήσιμο να στηρίζεται σε επενδύσεις. Ωστόσο, η υπερφορολόγηση των επενδύσεων είναι ανασταλτικός παράγοντας και αυτό πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή.
- Όσον αφορά την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, θεωρείτε ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων είναι ένα εύκολο εγχείρημα στην Ελλάδα του 2017-2018;
Δυστυχώς οι καταστάσεις που περιγράφονται στην ερώτηση -γραφειοκρατία, πελατειακές σχέσεις- έχουν εδραιωθεί στην αντίληψη του σύγχρονου Έλληνα. Επομένως, φυσικά και δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα για την Ελλάδα του 2017-2018. Καθώς βρισκόμαστε στο πλαίσιο της Επιτροπής Δημοσίας Τάξεως, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, θα αναφερθώ στο θέμα μόνο σε ό,τι αφορά την αναδιαμόρφωση των ηλεκτρονικών δομών της χώρας. Τόσο η πάταξη της γραφειοκρατίας, όσο και των πελατειακών σχέσεων βρίσκουν έρεισμα στην ηλεκτρονική πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου. Αρχικά, όσον αφορά τη γραφειοκρατία, η οποία στις μέρες μας είναι εξαιρετικά βραδυκίνητη και οδηγεί στον εκνευρισμό του πολίτη, ο οποίος νιώθει ότι σπαταλάει άδικο κόπο και χρόνο, αυτή μπορεί να καταπολεμηθεί με την διευθέτηση των περισσότερων υπηρεσιών του Δημοσίου και ηλεκτρονικώς, όπως συμβαίνει στα περισσότερα εκσυγχρονισμένα κράτη. Αυτό, βέβαια, σε έναν βαθμό, προσδίδει και διαφάνεια και αδιαβλητότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, αφού η συνεννόηση δε γίνεται με άτομα, αλλά ηλεκτρονικά. Ως προς τις πελατειακές σχέσεις, αυτές μπορούν να καταπολεμηθούν και με την πρόσληψη, σε ορισμένες θέσεις του Δημοσίου (πχ. γραμματείς), ηλεκτρονικώς, με αντικειμενικά κριτήρια και πλήρως αξιοκρατικά.
- Με ποιόν τρόπο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να γίνει η ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας;
Η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας είναι ένας από τους κύριους στόχους στην επιτροπή Δημοσίας Τάξεως, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης. Αρχικά, με την εγκατάσταση στις πόλεις σημείων ασύρματης σύνδεσης (wireless access points), ώστε να μπορεί ο πολίτης να απολαμβάνει την παροχή ασύρματης σύνδεσης από το ίδιο το Κράτος, μέσω τον ΟΤΑ. Έπειτα, η ψηφιακή αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι ένα εκ των σημαντικότερων ζητημάτων. Βιντεοσκοπημένες παραδόσεις, αναρτημένες στο διαδίκτυο, παράλληλα με παρουσιάσεις του μαθήματος και επιπλέον υλικό, σε συνδυασμό με παροχή πρόσβασης σε πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους φοιτητές είναι κάποια από τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ είναι σημαντικό οι νέοι να εξοικειώνονται με τη σύγχρονη ηλεκτρονική πραγματικότηα και το ψηφιακό περιβάλλον από το στάδιο της δευτεροβάθμιας, κιόλας, εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, η ψηφιακή αναβάθμιση του κράτους δεν μπορεί να λάβει χώρα, δίχως την ψηφιακή αναβάθμιση του οικονομικού και φορολογικού συστήματος (TAXIS), το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, είναι απαρχαιωμένο. Το ανανεωμένο σύστημα θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης έκδοσης βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, να διαθέτει πληρέστερα και ενημερωμένα μητρώα και να επιτρέπει εφοριακές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα ηλεκτρονικώς, με αξιοπιστία και διαφάνεια.
- Ως προς την Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, πιστεύετε ότι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων θα ήταν ένας τρόπος ανάπτυξης της Ελλάδας και ταυτόχρονα σεβασμού του περιβάλλοντος;
Όπως ήδη εξέθεσα, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων είναι ένα εγχείρημα που έχει ξεκινήσει με επιτυχία η Ελλάδα και το ορθό είναι να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος οφείλει να σέβεται το περιβάλλον και να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων όχι μόνο συμβάλλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών χωρίς παράλληλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά είναι ικανή και να εδραιώσει την Ελλάδα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ως μεγάλο “παίκτη”. Μακροπρόθεσμα, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων ενέχει μόνο οφέλη για τη χώρα μας, γι’αυτό και είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
- Τέλος, πείτε μας λίγα λόγια για την υποψηφιότητά σας.
Για όλες τις απόψεις που σας εξέθεσα παραπάνω, καθώς και για το όραμά μου για μια Σοσιαλιστική Δύναμη ενωμένη, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που, πρώτα απ’όλα, είναι παρέα, και προωθεί ιδέες ορθές, πολιτικά προοδευτικές και κοινωνικά δίκαιες, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι αξίζει να με αναλογιστούν ως σοβαρό υποψήφιο. Το έργο μας και η υπόσχεση που οφείλουμε να δώσουμε στους εαυτούς μας, αναλογιζόμενοι το παρελθόν και το παρόν, είναι να φέρουμε την αλλαγή στο μέλλον. Αν όντως θεωρούμε ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο, να δώσουμε μια υπόσχεση μεστή, που γεννά ελπίδες βάσιμες και όχι φρούδες, τότε σας καλώ να με εμπιστευτείτε με την ψήφο σας ως τον επόμενο Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δύναμης. Σας διαβεβαιώ και δεσμεύομαι ότι η εμπιστοσύνη σας αυτή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
Συνέντευξη Ελπίδας Μπογράκου
- Για ποιους λόγους θέσατε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δύναμης;
Ήδη από το τέλος του ΜΒΕ 2017 και μετά την επιτυχημένη πορεία που είχα ως Τομεάρχης και τη βραβευσή μου με το Βραβείο Δημοκρατίας, είχα αποφασίσει ότι θα ήθελα να είμαι η επόμενη αρχηγός της παράταξης που με αγκάλιασε και με εμπιστεύτηκε στην ομάδα Κοινωνικών Υποθέσεων. Γνώρισα παλιότερους βουλευτές που με συμβούλεψαν, νέους τους οποίους ενέπνευσα. Αυτό ακριβώς θέλω να κάνω και σας Πρόεδρος, αφ’ενός να συνεχίσω το εξαιρετικό έργο του απερχόμενου Προέδρου αφ’ετέρου να μπορέσω να εμπνεύσω τα μέλη της ΣΔ. Στόχος μου είναι να μπορέσω να οδηγήσω τη παράταξη σε μια νέα αποχή όπου αξίες μας θα είναι η Ελέυθερη Σκέψη, ο Ευραπαϊσμός, η Δημοκρατία, το Κοινωνικό Κράτος, η Αξιοκρατία και η Διαφάνεια.
- Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους και θα σας αναδείξει πρόεδρο, δεδομένου ότι είστε η μόνη γυναίκα που έχει θέσει υποψηφιότητα;
Θεωρώ ότι το γεγονός ότι είμαι γυναίκα δεν αποτελεί καμία ειδοποιό διαφορά.
Είναι ενδιαφέρον; Ναι.
Με έχει φοβίσει; Ούτε στο ελάχιστο.
Αυτό που θα με κάνει να ξεχωρίσω είναι αφ’ενός η εμπειρία μου. Είμαι 28 χρονών και η συνεδριακή μου εμπειρία μεγάλη. Προσομοιώσεις, Σύνοδοι Κορυφής, Διαμεσολάβηση είναι μόνο κάποια από αυτά που έχω κάνει. Αυτή η εμπειρία με καθιστά τη πλέον κατάλληλη να μπορεί να συνδιαλαγεί με τις αντίπαλες παρτάξεις, να λύση οποιαδήποτε κρίση ανακύψει και να συμβουλεύσει παλιούς και νέους.
Επιπλέον, το γεγονός ότι είμαι αγαπητή και σε άλλες παρατάξεις είναι κάτι που θα βοηθήσει τη παράταξη στο κοινοβουλευτικό διάλογο και στις διαπραγμετεύσεις. Πιστεύω ότι οι ηγετικές μου ικανότητες είναι εμφανείς και από το τρόπο με τον οποίο έδρασα πέρυσι και δρω ακόμα και τώρα κατά τη διάρκεια της καμπάνιας.
Τέλος, η ποιότητα του χαρακτήρα μου, το ήθος μου, η ευθύτητα και η ειλικρίνειά μου αλλά και το θάρρος μου και η ετοιμολογία μου είναι πράγματα που μπορούν να με βγάλουν μπροστά.
- Ποια θέματα σκοπεύετε να θέσετε, εφόσον εκλεγείτε, στις επιμέρους επιτροπές;
Τα κυριότερα ζητήματα που είναι αδιαμφισβήτητα για εμένα είναι η διασφάλιση ενός κοινωνικού κράτους, ενός κράτους δικαίου που δίνει έμφαση στη παιδεία και την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως στην παιδεία. Σεβασμός στον άνθρωπο τον οποίο δε θα δεχθούμε να υποβαθμίσει στο όνομα του κέρδους. Σίγουρα, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που θα είναι καινοτόμες και θα έχουν διεθνικό και υπερκομματικό χαρακτήρα είναι στα θέματα που θα τεθούν.
- Ως προς την Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, πιστεύετε ότι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων θα ήταν ένας τρόπος ανάπτυξης της Ελλάδας και ταυτόχρονα σεβασμού του περιβάλλοντος;
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μία από τις λίγες χώρες που στο τομέα του Περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι υπανάπτυκτη. Είμαστε από τις λίγες χώρες που ακόμα χρησιμοποιούμε λιγνίτη για τη παραγωγή ηλεκτρισμού παρά τις βαριές συνέπειές του για το περιβάλλον.
Η αξιοποίηση επομένως των φυσικών μας πόρων και η συγκέντρωσή μας στην ανάπτυξη μιας ιδεολογίας και κοινωνικής συνείδησης που θα προσανατολίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι μείζον ζήτημα. Το πρώτο βήμα είναι να μπορέσουν οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη μιας μετάβασης από λιγνίτη σε ΑΠΕ είναι απαραίτητη. Έπειτα η έλξη περισσότερων επενδύσεων (όπως ήδη συμβαίνει) στις ΑΠΕ θα δώσει άλλο νόημα στο ελληνικό επιχειρείν και θα διαδώσει τη σημασία του σεβασμού στο Περιβάλλον.
Ο ΟΗΕ έχει θεσπίσει την κλιματική αλλαγή σαν ένα από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και οφείλουμε σα κράτη – μέλη του οργανισμού και συνυπογράφοντες της Συνφωνίας των Παρισίων να γίνουμε προαγωγοί των φιλικότερων προς το περιβάλλον συνεισήσεων.
- Όσον αφορά την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, θεωρείτε ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων είναι ένα εύκολο εγχείρημα στην Ελλάδα του 2017-2018;
Η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι κάτι που είναι τόσο συνυφασμένο με τη καθημερινή μας ζωή εντός και εκτός επαγγελματικού τομέα. Ένας από τους λόγους που κάνει το δημόσιο υπερτροφικό είναι η έλλειψη αξιοκρατίας και η ΣΔ βάζει την αξιοκρατία πάνω απ’όλα.
Σίγουρα περιμένουμε αντιδράσεις αλλά δε θα κάνουμε πίσω! Η γραφειοκρατία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των καπιταλιστικών κοινωνιών. Πιστεύω ότι με την απλοποίηση κάποιων διαδικασίων σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
- Με ποιόν τρόπο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να γίνει η ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας;
Η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας είναι ένας τομέας αρκετά επίπονος και απαιτεί και μεγάλη συζήτηση. Είμαστε σε μια κομβική, μεταβατική περίοδο όπου πρέπει κάποιος/α να έχει βασική γνώση Η/Υ για να κάνει μια απλή συναλλαγή ή να γίνει μια φορολογική ενημερότητα. Πιστεύω το πιο σημαντικό είναι να προαχθεί το λεγόμενο media literacy ήδη από μικρές ηλικίες. Με αυτό το τρόπο ολοένα και περισσότεροι θα είναι σε θέση να καταλάβουν και χρησιμοποιήσουν τον Η/Υ. Επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια εργαζομένων στο Δημόσιο για όλες τις πλατφόρμες που δίνονται για Ηλ. Διακυβέρνηση είναι εξίσου σημαντικές. Η διαλειτουργικότητα όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων θα βοηθήσει επίσης σε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο.
- Ως προς την Επιτροπή Οικονομικών, θεωρείτε ότι είναι εφικτό να μην γίνουν περικοπές στην δημόσια υγεία και την δημόσια εκπαίδευση, καθώς και στην άμυνα δεδομένου του τεράστιου κόστους της άμυνας;
Θεωρώ ότι το δικαίωμα στην υγεία και την εκπαίδευση πρέπει να διασφλιστεί με κάθε κόστος. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η απάντηση μπορεί να βρίσκεται (στους τομείς υγείας και παιδείας) και στα λεγόμενα Private Public Partnerships (PPP) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών ιδρυμάτων είτε σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσεων, είτε με μορφή επιχορηγήσεων ή εργολαβίας έργων. Στο κομμάτι της άμυνας και τα εξοπλιστικά θεωρώ ότι με τη πληρέστερη εκπαίδευση Διπλωματών και αξιωματούχων μπορούν να ισοσταθμιστούν οι περικοπές στα εξοπλιστικά. Με ένα Διπλωματικό Σώμα υγιές και παρόν στις διεθνείς εξελίξεις κάθε περίπτωση μπορεί να γίνει ένα από τα «όπλα» της εθνικής άμυνάς μας.
- Τέλος, πείτε μας λίγα λόγια για την υποψηφιότητά σας.
Όπως ήδη ανφέρθηκε είναι 28 χρονών και η επιλογή μου να θέσω υποψηφιότητα έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής ωριμότητας και υπευθυνότητας. Θέλω το εκλογικό σώμα να με εμπιστευθεί γιατί θα είμαι δεινός υπερασπιστής και συνοδοιπόρος του κάθε ένα από τους βουλευτές. Θα είμαι δίπλα τους για οτιδήποτε χρειαστούν και θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν όλες τους τις δεξιότητες.
Ζητώ να με ψηφίσουν όχι μόνο γιατί είμαι η ικανότερη και πιο έμπειρη αλλά και γιατί θα διασφαλίσω τις ιδέες και τα ιδανικά της ΣΔ σε κάθε βήμα των εργασιών μας.
Όπως πάντοτε θέλω να δηλώσω ανοιχτή σε οποιαδήποτε ερώτηση προκύψει και καλώ όλους όσους δε με ξέρουν να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μου.
Ο προεκλογικός αγώνας αποδείχτηκε μια από τις ωραιότερες εμπειρίες που με έκανε να τεστάρω και να ενδυναμώσω τις ικανότητες μου.
Συνέντευξη Βασίλη Αγγελόπουλου
- Για ποιους λόγους θέσατε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δύναμης;
Μετά από 2 χρονιές συμμετοχής στη Σοσιαλιστική Δύναμη, 3 αν λάβει κάποιος υπόψιν τη φετινή, και έχοντας σημαντική εμπειρία στο πώς λειτουργεί στο εσωτερικό του το ΜΒΕ αποφάσισα πως μπορώ να συνεισφέρω από τη θέση του Προέδρου της ΣΔ. Δυστυχώς σε μια χώρα με αρχομανία εν γένει είναι πρόκληση να θέλει να αναλάβει κανείς μια θέση με ευθύνες για να τις υπηρετήσει στην πράξη. Ο βασικός λόγος που με παρακίνησε είναι πως επιδιώκω για όσους έρχονται για πρώτη φορά σε αυτό το συνέδριο να το αγαπήσουν για τον ανοιχτό χαρακτήρα του, για την ομαδικότητα της παρέας που αποτελεί μετά τη λήξη κάθε Συνεδρίου η ΣΔ και για να μπορέσουμε να παράγουμε επιστημονικό αποτέλεσμα που θα τους κάνει να θέλουν να είναι κομμάτι της ΣΔ για χρόνια.
- Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους και θα σας αναδείξει πρόεδρο;
Είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται το σύστημα των εκλογών στο ΜΒΕ και πραγματικά βρίσκει τη ΣΔ με 4 άξιους υποψηφίους. Ο καθένας μας ψάχνει διαφορετικά χαρακτηριστικά για να χαρακτηρίσει κάποιον τον ιδεατό υποψήφιο ανάλογα με τις παραστάσεις του. Τα χαρακτηριστικά που πιστεύω ότι θα βρει κάποιος σε εμένα είναι η ευθύτητα και η αμεσότητα στο λόγο μου, η οργανωτική ικανότητα για την οποία έχω δώσει δείγματα γραφής μέσα από το εγχείρημα της Get Involved του οποίου είμαι Ιδρυτικό Μέλος. Μέσα από το συγκεκριμένο εγχείρημα διοργανώνεται η Πρώτη σε Παγκόσμιο Επίπεδο Προσομοίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , γεγονός που αποτελεί μια καινοτομία στο χώρο των Συνεδρίων. Τέλος, η αξιοκρατία, ο ρεαλισμός και η απουσία μικροπολιτικού παρελθόντος ως απόρροια των παραπάνω πιστεύω χαρακτηρίζουν την προσπάθεια μου στο Συνέδριο.
- Ποια θέματα σκοπεύετε να θέσετε, εφόσον εκλεγείτε, στις επιμέρους επιτροπές;
Στις επιμέρους επιτροπές συνοπτικά οι θέσεις που θεωρώ πως θα χαρακτήριζαν το τελικό νομοσχέδιο νίκη ιδεολογική της ΣΔ καταγράφονται παρακάτω:
Διαρκής Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης & Δικαιοσύνης
- Μηχανογράφηση της Δημόσιας διοίκησης προς περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς και άμεσων συναλλαγών πολιτών και δημοσίου
- Μετεκπαίδευση του προσωπικού ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις στα οργανογράμματα των Δημοσίων Υπηρεσιών
- Ενίσχυση αποκεντρωμένης Διοίκησης με μεταφορά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση χρονικά και ποιοτικά του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων
- Αναγωγή της Ελλάδας σε ρόλο διαμεσολαβητή και εγγυητή στην Ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
- Σταθερότητα στην τήρηση των Διεθνών συνθηκών και αυστηρά μηνύματα ετοιμότητας
- Επανεξέταση του πλάνου των εξοπλιστικών συμφωνιών με γνώμονα την οικονομική πραγματικότητα της χώρας και το Αξιόμαχο των Δυνάμεων
- Επανεκκίνηση διαπραγμάτευσης για τα Ελγίνεια και την επιστροφή τους
Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
- Αύξηση των Κονδυλίων σε Υγεία και Παιδεία με σκοπό την υψηλή αντγαωνιστικότητα των συγκεκριμένων τομέων σε σχέση με την Ε.Ε. και την αναβάθμιση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.
- Χρηματοδότηση μέσω των πλεονασμάτων προγράμματος Επενδύσεων με σκοπό την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Το προφίλ των ενισχυόμενων επιχειρήσεων θα πρέπει να συμβάλει στην μείωση της ανεργίας και να συνεισφέρει στην εξωστρέφεια της οικονομίας.
- Ενθάρυνση συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα για την πραγματική αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και τη δημιουργία μεγάλων αναπτυξιακών έργων σε όλες τις περιφέρειες.
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
- Εισαγωγή σταθμών επεξεργασίας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, το οποίο λόγω κόστους και ενεργειακών διαύλων δίνει ώθηση στην Ελληνική οικονομία, γεωστρατητγική σταθερότητα και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
- Δημιουργία σε κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με τον κεντρικό ενεργειακό κορμό της χώρας αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών με σκοπό την αυτονόμηση τους σε ποσοστά που θα δίνουν λύση και στο πρόβλημα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών στις περιόδους αιχμής
- Επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων και στην ενέργεια από απόβλητα με στόχο τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή αυτονομία και πράσινη ανάπτυξη
Καλώ όλους τους συνέδρους να μπουν στη σελίδα μου όπου θα βρούν τις θέσεις μου στα επιμέρους ζητήματα και να μου θέσουν ερωτήσεις.
- Τι είναι αυτό που θέλετε να επισημάνετε με τη λέξη «ανοιχτότητα»;
Ανοιχτότητα για εμένα είναι μια λέξη με Αξιακή σημασία. Αντιπροσωπεύει την Αξία των ανοιχτών θεσμών, του σπασίματος των συστημάτων διακυβέρνησης με κλειστές πόρτες. Στο ΜΒΕ αυτό έχει άμεση εφαρμογή στο φετινό σύστημα επιλογής τομεαρχών. Το προεδρικό μοντέλο στο οποίο η “αυλή” επιβραβεύεται με θέση τομεάρχη δε θα βρεί εφαρμογή σε περίπτωση δικής μου επικράτησης. Οι τομείς θα ανήκουν στους αξιότερους και όχι σε αυτούς που έκαναν το “σωστό” στοίχημα. Ο πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να πείσει και να συζητά σε λογική βάση με τον τομεάρχη και όχι να χρειάζεται τον κύκλο του για να επικοινωνεί τις θέσεις του. Άμεσο πεδίο εφαρμογής στο ΜΒΕ εκτός του συστήματος των επιλογών των τομεαρχών είναι η συλλογική λήψη αποφάσεων. Όλοι οι βουλευτές έχουν λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων και περιστατικά όπου οι σύμβουλοι απομονώνουν τους επικεφαλείς για να λάβουν αποφάσεις δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο συνέδριο.
- Με ποιους τρόπο θα καταφέρετε να πείσετε τους βουλευτές ότι είναι καθήκον τους να παίρνουν τον λόγο και να εκφράζουν τις απόψεις τους, δεδομένης της αδιαφορίας μερικών από αυτών;
Μεγάλη σημασία έχει να μην γίνεται η δουλειά από 3-4 άτομα σε κάθε επιτροπή, φαινόμενο που παρατηρείται. Ο τρόπος που σκοπεύω να αντιμετωπιστεί είναι σε αγαστή συνεργασία με τους τομεάρχες να επιμερίζεται η δουλειά σε προσυνεδριακό και διαπραγματευτικό επίπεδο μέσα στην ομάδα, ώστε ο καθένας να συνεισφέρει εκεί που είναι αποδοτικός. Πιθανή ενθάρρυνση στην κατεύθυνση αυτή είναι πρόταση για προσθήκη διάταξης στη χάρτα της ΣΔ που να ορίζει πως οι διακριθέντες λόγω δουλειάς τους στην ομάδα βουλευτές θα έχουν εσωτερικό προβάδισμα για μελλοντική ανάληψη τομέα.
- Όσον αφορά την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, θεωρείτε ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων είναι ένα εύκολο εγχείρημα στην Ελλάδα του 2017-2018;
Με την νοοτροπία της Ελληνικής πολιτικής σκηνής του σήμερα είναι ένα εγχείρημα βουνό στην κυριολεξία. Το πρόβλημα είναι βαθιά συνειδησιακό και οι κακές οικονομικές συνθήκες δε βοηθούν στην εξάλειψη του. Με αλλαγή νοοτροπίας μέσα από σταθερό σύστημα όχι απλής εκπαίδευσης, αλλά παιδείας, μπορεί να αλλάξει μελλοντικά. Στον κόσμο του ΜΒΕ είναι καθαρά στο χέρι μας!
- Ως προς την Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, πιστεύετε ότι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων θα ήταν ένας τρόπος ανάπτυξης της Ελλάδας και ταυτόχρονα σεβασμού του περιβάλλοντος;
Είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να έχουμε στο μέλλον Βιωτικό επίπεδο. Το περιβάλλον και η δική μας κατάσταση δεν είναι αποσυνδεδεμένα, αφού ό,τι κακό κάνουμε μπορεί να μην είναι άμεσα ορατή η ζημιά που επιφέρει, αλλά θα έχει αντίκτυπο στις επόμενες γενιές. Προσωπικά θεωρώ παρωδία να μιλάμε ακόμα για το συγκεκριμένο θέμα σε μια χώρα με ανυπέρβλητο φυσικό πλούτο που παραγάγει λιγότερη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά απ ότι οι σκανδιναβικές.
- Τέλος, πείτε μας λίγα λόγια για την υποψηφιότητά σας.
Ως η τελευταία μου χρονιά στο ΜΒΕ ελπίζω πραγματικά η υποψηφιότητα μου να αγγίξει και να δώσει κίνητρο σε όλους να δουν στο ΜΒΕ τα χαρακτηριστικά που με γοήτευσαν κι εμένα, αλλά και να φανταστούν που θέλουν να πάνε το συνέδριο. Η υποψηφιότητα μου είναι ο καθρέφτης των αξιών μου. Άμεσα, ειλικρινά, αξιοκρατικά για να συνθέσουμε απόψεις και να δημιουργήσουμε αντίκτυπο.
Συνέντευξη Νίκου Μουτσάκη
- Για ποιους λόγους θέσατε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δύναμης;
Η Προεδρία δεν αποτελεί αυτοσκοπό για μένα. Την υποψηφιότητα την βλέπω ως το μέσο εκπλήρωσης του σκοπού. Ως σκοπό θέτω την ιδεολογική ενδυνάμωση και την πολιτική καθοδήγηση της Παράταξης.
- Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους και θα σας αναδείξει πρόεδρο;
Η παλαιότερη παρουσία μου στα κοινοβουλευτικά έδρανα, η δραστηριότητά μου στα πολιτικά δρόμενα, η παρουσία μου δίπλα στις ομάδες πολιτών μου δίνουν την απαιτούμενη εμπειρία για να ηγηθώ της Παράταξης. Δεν αρκεί όμως η εμπειρία. Η ειλικρίνεια, η δυναμικότητα και η ικανότητα του να συνθέτω που διαθέτω μου παράσχουν τα καλύτερα εχέγγυα ώστε να μπορώ να αποτελέσω την πιο αποτελεσματική λύση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων · απαντώντας στην ερώτησή σας, η συμπλοκή όλων αυτών των στοιχείων με κάνει να ξεχωρίζω, χωρίς φυσικά να υποτιμώ ή να μειώνω την αξία των ικανοτήτων των υπολοίπων υποψηφίων.
- Ποια θέματα σκοπεύετε να θέσετε, εφόσον εκλεγείτε, στις επιμέρους επιτροπές;
Πιστεύω ότι πρέπει όλα τα μέλη της Σοσιαλιστικής Δύναμης να συνδιαμορφώσουμε μια κοινή πολιτική ατζέντα με ξεκάθαρες προοδευτικές θέσεις όπως τα παρακάτω θέματα: περιορισμός στις ιδιωτικοποιήσεις, κρατική βοήθεια για νέες επενδύσεις, φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, μείωση εξοπλιστικών δαπανών. Το πρόγραμμα της μεγάλης Δημοκρατικές Παράταξης είναι ξεκάθαρο, όπως και οι θέσεις μας οι οποίες θα τελειοποιηθούν όταν θα έχουμε μπροστά μας τα υπό κατάθεση νομοσχέδια.
- Όσον αφορά την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με ποιόν τρόπο θεωρείτε ότι θα μπορούσε να γίνει η ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας;
Είναι αλήθεια πως οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας παραπαίουν. Είναι υποχρέωση μας να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει το διαδίκτυο. Ανοίγουμε πύλες εξυπηρέτησης των πολιτών για τις υποθέσεις τους με το δημόσιο, με την εφορία, με τους κρατικούς φορείς. Αναβαθμίζουμε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές παράλληλα με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Δημιουργούμε κέντρα παροχής ασύρματου διαδικτύου σε όλους τους δήμους της χώρας. Προχωράμε στο μέλλον.
- Θεωρείτε ότι η πάταξη της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων είναι ένα εύκολο εγχείρημα στην Ελλάδα του 2017-2018;
Εκπλήσσομαι με μία τέτοια ερώτηση. Δεν πρέπει να υπολογίζουμε με βάση την ευκολία αλλά με βάση την αναγκαιότητα. Παραπάνω μίλησα για ψηφιακή αναβάθμιση. Αυτή απαιτεί και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Σε μια Ευρωπαϊκή χώρα του 2018, ένα κόμμα με λόγο οφείλει να προωθεί και να απαιτεί από την Κυβέρνηση τον εξορθολογισμό σε όλους τους τομείς. Η Σοσιαλιστική Δύναμη έχει αποδείξει πως δεν φοβάται να γίνει δυσάρεστη στους ¨πελάτες¨ της εκάστοτε Κυβέρνησης. Υπάρχουμε για τους πολλούς. Δεν συμφιλιωνόμαστε με την παρακμή.
- Ως προς την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, τι είναι αυτό που θέλετε να επισημάνετε με το “Πρόγραμμα ‘Ελλάδα 2018: η χώρα του πρώιμου Διαφωτισμού’“;
Με το σχέδιο «Ελλάδα η χώρα του πρώιμου Διαφωτισμού» τοποθετούμε τον άξονα της πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας μας για το 2018. Μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα Κράτη και στους Λαούς μπορεί να βασιστεί στην εξαγωγή της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, των διδαγμάτων των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και ιστορικών, οι διδαχές των οποίων εκφράστηκαν εκ νέου την εποχή του Διαφωτισμού.
- Το θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ με Κύπρο και Αίγυπτο είχε τεθεί και την προηγούμενη χρονιά και αποτέλεσε ένα ακανθώδες ζήτημα. Θεωρείτε ότι φέτος θα μπορέσει να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα;
Οφείλουμε να επιδείξουμε λεπτούς χειρισμούς σε ένα τόσο ακανθώδες -όπως ορθά ο χαρακτηρίσατε- ζήτημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θέση μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Οφείλουμε να ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα που μας παρέχει το Διεθνές Δίκαιο χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις απειλές για Casus belli. Δίνοντας βάση σε αυτές τις απειλές παραιτούμαστε de facto από τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας. Είναι υποχρέωση μας να εκμεταλλευτούμε τις διεθνείς συγκυρίες και με βάση τη θέση μας στη διεθνή κοινότητα να προχωρήσουμε σε ανακήρυξη ΑΟΖ μαζί με τις γειτονικές χώρες-συμμάχους. Με μια τέτοια κίνηση η Ελλάδα αναβαθμίζεται, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο γεωπολιτικό ρόλο κυριαρχώντας στη Μεσόγειο.
- Τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ή αλλιώς «ελγίνεια μάρμαρα» όπως έχει επικρατήσει ο όρος είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και την διεθνή σκηνή πολλές δεκαετίες τώρα. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με το Brexit και τα προβλήματα που απασχολούν πλέον τους Βρετανούς, πιστεύετε ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα;
Θεωρώ το Brexit ως την πιο ελπιδοφόρα ευκαιρία για την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως οι διαπραγματεύσεις για τις διμερής συνθήκες μεταξύ Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου απαιτούν και τη συμβολή της χώρας μας. Οι διαδικασίες αυτές και η στάση που θα κρατήσουμε μπορούν να μας δώσουν μια μεγάλη ώθηση προκειμένου να εντάξουμε και τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα στις διαπραγματεύσεις. Μην ξεχνάμε πως μέρος της οικονομίας του Η.Β. βασίζεται στους Ευρωπαίους φοιτητές που μένουν και σπουδάζουν εκεί. Έχουμε στα χέρια μας έναν εξαιρετικό μοχλό πίεσης και οφείλουμε να τον χρησιμοποιήσουμε.
- Τέλος, πείτε μας λίγα λόγια για την υποψηφιότητά σας.
Με την υποψηφιότητα μου καθιστώ σαφές πως είμαι έτοιμος να προσφέρω στην Παράταξη. Από την θέση μου δεσμεύομαι να είμαι δίπλα στους υπόλοιπους βουλευτές. Να προσφέρω μέσα από την εμπειρία, τις γνώσεις και τα ιδανικά μου. Είμαι βαθιά σοσιαλιστής και πιστεύω στη σύγχρονη Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη. Και είμαι σίγουρος πως μόνη η υποψηφιότητα μου έδωσε μια δυναμική στη Σοσιαλιστική Δύναμη, τη μοναδική παράταξη με τέσσερεις αξιόλογους υποψηφίους.
Δεν θα φοβηθούμε τις παλαιοκομματικές τακτικές, τις πελατειακές σχέσεις και την ασυδοσία της Δεξιάς και των παρακολουθημάτων της. Δημιουργούμε μια Παράταξη Δυναμική, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Όραμα, πιστεύοντας στη Λαϊκή Κυριαρχία. Ενώνουμε τις δυνάμεις της Προόδου και δημιουργούμε μια νέα εποχή.
Ρεπορτάζ Δημήτρης Δεδούσης