ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Mε σχετική ταχύτητα προχωρεί η διαδικασία κατάστρωσης της πρότασης αναθεώρησης. H πίεση του χρόνου λόγω της κανονισμένης συζήτησης στην ολομέλεια αύριο, και η αποδεδειγμένη πια εργατικότητα των βουλευτών, θα αποφέρει καρπούς.
Μεγάλο μέρος της επίσημης διαδικασίας αφιερώθηκε σήμερα στα δικαστικά άρθρα του Συντάγματος, μεγάλο μέρος των οποίων όμως θα παραμείνει αναλλοίωτο. Δε συνετάχθησαν συνεπώς, οι κοινοβουλευτικές ομάδες στην ενοποίηση των δύο δικαιοδοτικών κλάδων, πολιτικής και διοικητικής δικαιοσύνης, όπως προέβλεπε η μη δεσμευτική πρόταση που προήλθε από την προηγούμενη Βουλή.
Εξίσου ρηξικέλευθη όμως ήταν η τροπολογία για την ίδρυση Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία έγινε δεκτή με πενήντα έξι ψήφους υπέρ, καμία κατά και κανέναν βουλευτή να δηλώνει παρών. Επί της τροπολογίας αυτής είχε τοποθετηθεί πριν τη ψήφισή της ο Πρωθυπουργός, Ευγενίδης Γεώργιος, κάνοντας λόγο για κεφαλαιώδες αίτημα και για προσθήκη ενός ακόμα βέλους στη φαρέτρα του ελληνικού κράτους, χαιρέτησε δε τη συναίνεση όλων των κομμάτων στο ζήτημα. Δεύτερη τοποθέτηση υπέρ του Συνταγματικού Δικαστηρίου έκανε ο Παπαγεωργίου Γεώργιος: «υλοποιούμε την πρόκληση που λάβαμε στα χέρια μας».
Η Ακριτίδου Ανθή, βουλευτής του Εθνικού Κινήματος, εξέφρασε την ανησυχία της ότι με το νέο σύστημα συγκεντρωτικού ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων δε θα συντμηθεί ο χρόνος έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, για τον οποίο έχει καταδικαστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπερψήφισε όμως τη νέα ρύθμιση. Το ίδιο έπραξε και η Διαμαντοπούλου Γιολάντα, επίσης βουλευτής του Ε.Κ. εκφράζοντας μια προσωπική επιφύλαξη για τη λειτουργία του θεσμού της προδικαστικής παραπομπής.
Και η αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών στα 70 έτη έλαβε μεγάλη πλειοψηφία, αν και δεν υπήρξε αναντίρρητη, με ενστάσεις προερχόμενες κυρίως από την Ενωμένη Αριστερά. Συγκεκριμένα, αφού εκ μέρους της Φιλελεύθερης Κίνησης η κα. Κοτρότσου δήλωσε ότι η τροπολογία τους διατηρεί το ισχύον Σύνταγμα με μικρές αλλαγές, όπως τα όρια ηλικίας, παρενέβη ο βουλευτής της ΕΝ.ΑΡ κ. Χατζόπουλος, ρωτώντας γιατί αυξήθηκαν, ενώ και ο Πανούσης Ιωάννης, από την ΕΝ.ΑΡ. εισέφερε στη συζήτηση την πρόσφατη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου.
Ρεπορτάζ Αλέξανδρος Γκαραλέας