Τρίτη Μέρα: Υπέρ, Κατά και Χάος
Η τρίτη μέρα των συνεδριάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την προσομοίωση του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων έληξε με εντάσεις, παρεξηγήσεις, αντιπαραθέσεις αλλά και με απρόσμενες ομοφωνίες, έπειτα από συζήτησα για τα Άρθρα 11 έως 15.
Το άρθρο 11 πραγματεύεται το εκλογικό σύστημα στις περιφερειακές εκλογές. Ομιλητές υπέρ του άρθρου αυτού ήταν ο Τομεάρχης της Σοσιαλιστικής Δύναμης κ. Μπαρμπούνης, ο οποίος δήλωσε πως το εκλογικό αυτό σύστημα, εάν ψηφιστεί, θα είναι λιγότερο πλειοψηφικό από το «Πρόγραμμα Καλλικράτη.» Επιπλεόν, θα παρέχει ένα bonus 10% και πλαφόν έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση. Το σύστημα αυτό συνδυάζει αρμονικά την κυβερνησιμότητα και την εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο βουλευτής της Φιλελεύθερης Κίνησης κ. Πολυχρόνης, ο οποίος υποστηρίζει πως με το άρθρο αυτό θα δημιουργηθεί ισχυρή κυβέρνηση, η οποία, όμως, θα είναι συνεργατική. Παρ’ όλο που θα πάρει bonus το πρώτο Κόμμα, που θα το ενισχύσει στην κυβερνητική διαδικασία θα χρειαστεί τη στήριξη και την αρμονική συμβίωση με άλλη μία δύναμη, που θα μπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αρκετές έδρες. Οι περιφέρειες δεν θα αποτελούν πλέον έρμαια καμίας μεγάλης δύναμης.
Ομιλητής κατά του άρθρου ήταν ο βουλευτής του Εθνικού Κινήματος, κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαία ύπαρξη δημάρχου κοντά στους πολίτες, ώστε να διευθετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα, που προκύπτουν. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε πως θα ψηφίσει την υπό εξέταση τροπολογία. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κεδρά, βουλευτή της Ενωμένης Αριστεράς. Εν κατακλείδι, η τροπολογία αυτή περνάει με τη θετική ψήφο της Σοσιαλιστικής Δύναμης, της Φιλελεύθερης Κίνησης και του Εθνικού Κινήματος.
Το άρθρο 12 αναφέρεται στα δημοτικά δημοψηφίσματα. Πρώτος ομιλητής υπερ ήταν ο βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης κ. Παπανικολάου, όποίος δήλωσε πως το άρθρο αυτό ο πολίτης δεν θα έχει το δικαίωμα να δημιουργεί δημοψηφίσματα για ζητήματα εθνικά, θρησκευτικά, εξωτερικής πολιτικής κλπ. Εν συνεχεία, ο Βουλευτής του Εθνικού Κινήματος, κ. Νικολού, υποστηρίζει τη συνεργασία των κομμάτων για την εκπόνηση του εν λόγω άρθρου και είναι υπέρ της δεσμευσιμότητας του Δημοψηφίσματος. Επιπλέον, ο Βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, κ. Κεδράς, τονίζει την πιθανή ομόφωνη υπερψήφιση του άρθρου γεγονός, που τον χαροποιεί ιδιαίτερα. Κατά τον ίδιο, όλα τα κόμματα ήταν υπέρ των ρητρών. Έπειτα, πρόσθεσε ότι η ακύρωση ενός δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συνεπώς, εάν υπάρξει ακύρωση, τότε θα πρέπει να περάσει το χρονικό όριο των έξι μηνών. Ο κ. Κραλίδης από την άλλη, Τομεάρχης του Εθνικού Κόμματος ανέφερε τον προβληματισμό του καθώς και της παράταξης του. Δήλωσε πως πρόκειται για ένα ζήτημα ταυτότητας για αυτούς και κλείνει λέγοντας την χαρακτηριστική φράση: « Ο πολιτικός δεν πρέπει να φοβάται, ούτε τον λαό, αλλά ούτε και την ευθύνη.»
Γίνεται μια στροφή 360ο και έρχεται η ακριβώς αντίθετη άποψη από το Εθνικό Κόμμα, και συγκεκριμένα, από τον βουλευτή κ. Κεφαλογιάννη. Ο κ. Κεφαλογιάννης θεωρεί πως σύνθετα προβλήματα μετατρέπονται σε ερωτήσεις ΝΑΙ/ΟΧΙ, χωρίς να εξεταστούν ορισμένες παράμετροι. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «οι πολίτες απολογούνται στους πολιτικούς, κάτι που θα έπρεπε να ισχύει αντίστροφα.» Ο κ. Γιαρέτης, επίσης βουλευτής του Εθνικού Κινήματος, δηλώνει το φόβο του για τα ‘’μικρά’’ δημοψηφίσματα, καθώς θεωρεί πως μπορούν να αποτελέσουν αιτία διχασμού. Επιπρόσθετα, ο κ. Βολτέας βουλευτής της ΕΝ.ΑΡ. δηλώνει: «Η υπερψήφιση του άρθρου 12 περί τοπικών δημοψηφισμάτων αποτελεί ένα μικρό, αλλά σημαντικό πρώτο βήμα προς την πραγμάτωση του στόχου όλων των προοδευτικών δυνάμεων να μπει δηλαδή περισσότερη δημοκρατία στη ζωή του λαού της χώρας, που γέννησε τη δημοκρατία.
Οι απόψεις δεν σταματούν εδώ. Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Σούλης ,τάχθηκε κατά της τροπολογίας αυτής, που θεωρεί πως θα υπερψηφιστεί. Με την δήλωση του αυτή, δημιουργήθηκαν εντάσεις. Εν κατακλείδι, η τροπολογία αυτή γίνεται δεκτή με 35 υπέρ.
Έπειτα, συζητήθηκε το άρθρο 13 σχετικά με τις αρμοδιότητες των δήμων. Ο κ. Νικολού, αρχικά, προτείνει τον εμπλουτισμό του ήδη υπάρχοντος συστήματος παιδείας με τροποποιήσεις και τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων και την μετονομασία των δρόμων και των οδών, που έχουν ξενικές ονομασίες και αριθμούς με ονομασίες ιστορικών προσώπων. Γεγονός, που προκάλεσε τη διαφωνία του κ. Σούλη. Στο σημείο αυτό, απάντησε ο κ. Κραλίδης, αφού στον κ. Νικολού είχε αφαιρεθεί ο λόγος, δηλώνοντας πως αποτελεί ιδεολογική τους επιλογή. Η Φιλελεύθερη Κίνηση προτείνει τη σύσταση μιας αρμόδιας υπηρεσίας καταγραφής των ακινήτων εντός των ορίων του δήμου για την αξιοποίηση τους. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η αυτονομία του εκάστοτε δήμου. Αργότερα, ο βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης, κ. Παράσχος, προτείνει την μετακίνηση της πρωτοβάθμιας υγείας στις περιφέρειες για τη βελτίωση των παροχών υγείας, τη δημιουργία 13 δημοτικών περιφερειών, που κάνουν δυνατή την επίλυση προβλημάτων.
Τέλος, ο κ. Κεδράς ξεσπά δηλώνοντας πως δεν έπρεπε να αναφερθούν τα ζητήματα για την υγειά και τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α., αλλά έπρεπε να είναι ως προσθήκη στο άρθρο. Κλείνει λέγοντας πως η ΕΝ.ΑΡ. νιώθει αδικημένη. Συμπερασματικά, το άρθρο υπερψηφίζεται με 46 υπέρ.
Στα άρθρα 14 και 15 δεν έγιναν συζητήσεις υπέρ και κατά και ξεκίνησε αμέσως η ψηφοφορία. Το άρθρο 14 περνάει με 44 υπέρ και το 15 με 44 υπέρ και 12 παρόν. Με τις δύο αυτές ψήφους των κοινοβουλευτικών ομάδων ολοκληρώθηκε επεξεργασία του Νομοσχεδίου.
Κορώνα Γιώτα
Παύλου Αλεξάνδρα
Ιορδανίδης Πάνος