Υπουργός Δικαιοσύνης: «Εντός της Επιτροπής, έπεσα και ο ίδιος θύμα επιθέσεων από βουλευτές»
Πριν τη λήξη της δεύτερης συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μάριος – Μιχάλης Χατζηγιάννης, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Info/Cracy εκφράζοντας την τοποθέτηση του με αφορμή την δεχθείσα κατηγορία προς το πρόσωπο του.
«Η προοδευτική κυβέρνησή μας πληρώνει το τίμημα της συνειδητής αποχής από κομματικές ιδεοληψίες και παιχνίδια μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Εντός της Επιτροπής, έπεσα και ο ίδιος θύμα επιθέσεων από βουλευτές. Θα ήθελα να απαντήσω σε βουλευτή της Σοσιαλιστικής Δύναμης, ο οποίος με αποκάλεσε, εσφαλμένα ή μη, Υπουργό Εργασίας, ενώ, είμαι Υπουργός Θεμάτων επί της Δικαιοσύνης και σε καμία περίπτωση δεν ήρθα απροετοίμαστος, αλλά ειδικά προετοιμασμένος. Αναγνωρίζω τυχόν ασάφειες και κενά στο Σχέδιο Νόμου, που έφερα ενώπιον της Επιτροπής. Ωστόσο, είμαι σε θέση να διακρίνω πως η κοινωφελής εργασία δεν αποτελεί αυτοτελή ποινή. Επανειλημμένως, τόνισα εχθές και σήμερα, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ότι πολλές από τις τροπολογίες των παρατάξεων εντοπίζονται εκτός των ορίων της ημερήσιας διάταξης. Δυστυχώς, ζητώ συγγνώμη που βάζω πάνω από την πολιτική μου ιδιότητα, την επαγγελματική και ακαδημαϊκή, δηλαδή, το να είμαι νομικός. Κατηγορήθηκα για άκρατο κρατικισμό, επειδή επεσήμανα, τόσο στο Προεδρείο, όσο και στο Σώμα ότι μια τέτοια διάταξη δεν νοείται να αποτελεί αντικείμενο ρύθμισης ενός ξεχωριστού κώδικα. Είμαι σε θέση να ξεχωρίζω και να διακρίνω, περισσότερο από τον καθένα στην Επιτροπή, αν και κατά πόσο η καθιέρωση της κοινωφελούς εργασίας ως αυτοτελούς ποινής, δεν συνιστά επ’ ουδενί αντικείμενο ρύθμισης της παρούσας Επιτροπής.
Επίσης, επειδή κατηγορήθηκα και για αυτό, η κοινωφελής εργασία υπολειπόταν και από το δικό μου Σχέδιο Νόμου, αλλά και από τον υφιστάμενο σωφρονιστικό κώδικα, του οποίου την τροποποίηση συζητάμε αυτό το τριήμερο. Δεν θα ήθελα να ανεβάσω άλλο τους τόνους, ωστόσο, όφειλα να αποκαταστήσω κάποια πράγματα που ειπώθηκαν για εμένα τον ίδιο, για την άδικη επίθεση, που δέχθηκα από τους βουλευτές, έχοντας ήδη κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν παράληψη σημαντικών ζητημάτων. Ο ρόλος μου εδώ μέσα είναι να φέρω ένα Νομοσχέδιο, δίνοντας βήμα και πάτημα στους βουλευτές να αναπτύξουν τις ιδέες τους και μέσα από μια γόνιμη ιδεολογική σύζευξη να προκύψει ένα ευεργετικό Νομοθέτημα, το οποίο θα λύσει προβλήματα και δυσλειτουργίες δεκαετιών. Αυτός, εξάλλου, είναι ο χαρακτήρας της κυβέρνησης μας, μια κυβέρνηση, που αποτελείται αμιγώς από στελέχη, τα οποία μπορεί να πρόσκεινται ιδεολογικά σε διαφορετικές παρατάξεις, ωστόσο, βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών, την ανάπτυξη της κοινωνίας τηρώντας απαράκλητα τις αρχές και τις αξίες του πολιτεύματος μας και του νομικού πολιτισμού ενός κράτους δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα».
Ελευθερία – Ραφαέλλα Γερολύμου