Ψήφιση νομοσχεδίου Οικονομικών – Τι συνέβη στην Ολομέλεια
Των Νίκης Αντωνιάδου – Αντωνίας Ρούντου
Μετά την ανάγνωση του νομοσχεδίου από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Παναγιώτη Ορφανάκο, ακολούθησε συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας. Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε στην αίθουσα όταν έγινε λόγος περί των άρθρων 6 και 9 που αφορούν στην απόλυση 15.000 στρατιωτικών και στη μείωση των αποδοχών των κληρικών. Ο Τομεάρχης του Εθνικού Κινήματος, κ. Χριστόπουλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο άρτιο τόσο στην σύνθεση όσο στη δομή και το περιεχόμενο. Θέτονται σαφείς στόχοι, αξιολογικά κριτήρια κι οργανογράμματα, ενώ ως κύριο μέλημα τέθηκε η ενίσχυση των παραγωγικών δομών.
Διαφάνεια – Αξιοκρατία – Δικαιοσύνη στο δημόσιο βίο, είναι το τρίπτυχο που στηρίζει η ΚΟ του Εθνικού Κινήματος. Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα επί του άρθρου 6 περί απολύσεων των στρατιωτικών, ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε: “Όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να κατακρημνίσουν τον ελληνικό στρατό, δεν θα μπορέσουν να ξεριζώσουν από την ελληνική καρδιά την εθνική συνείδηση’’, αναστατώνοντας, έτσι, το κλίμα εντός της αιθούσης. Ακολούθως ο Τομεάρχης της Φιλελεύθερης Κίνησης, κ. Στεφανίδης, αναγνώρισε το κλίμα συνεργασίας κατά τη διάρκεια των εργασιών παρά τις έντονες αντιδράσεις σε καίρια ζητήματα. Δηλώνοντας κατά του άρθρου 6 αναφέρει πως: “Δε μπορούμε να δεχθούμε την απόλυση των στρατιωτικών καθώς απογυμνώνεται το εθνικό μέτωπο, η εθνική άμυνα, γνωρίζοντας όλοι ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο στρατηγικό με γείτονες επικίνδυνους’’ Έπειτα ο Τομεάρχης της Σοσιαλιστική Δύναμης, κ. Κωνσταντής, απάντησε στην δήλωση του κ. Χριστόπουλου περί πατριωτισμού και εθνικής συνείδησης : “Δεν δύναται κανένας να εκμεταλλεύεται τον όρο “πατριώτης” προς εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων’’. Αναφορικά με το νομοσχέδιο δήλωσε πως αφήνει κάποια θέματα ανέγγιχτα. Εξέφρασε, ακόμα, πως η ΣΔ κατηγορήθηκε σαν κοινοβουλευτική ΟΜΕΡΤΑ, μια έννοια «όνειδος», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε, για να ακούγεται σε χώρους που αποτελούν το λίκνο της δημοκρατίας. Έκλεισε με τη φράση: «Δεν θυσιάζουμε το κοινωνικό συμφέρον, δεν εξυπηρετούμε καμία πολιτική γραμμή ανεξαρτήτως των ιδεολογικών μας καταβολών. Οϕείλουμε να κάνουμε μια τομή με το παρελθόν και να προχωρήσουμε σύμϕωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο Τομεάρχης της Ενωμένης Αριστεράς, κ. Μανωλίδης, δήλωσε ενώπιον του βήματος της Βουλής πως στόχο της Κ.Ο. αποτελεί το τρίπτυχο Αξιοκρατία – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Πρόοδος, δηλώνοντας τα εξής: «Σπάσαμε νεοφιλελεύθερα ταμπού και μνημονιακές δεσμεύσεις. Πριν ξεκινήσει η Επιτροπή Οικονομικών, έλεγα ότι πρόκειται για ένα στοίχημα με το διάβολο. Ε λοιπόν, εμείς αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε».
Ακολούθησε η διαδικασία ψήφισης. Σε σύνολο 167 ψηφισάντων το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με την εξαίρεση του άρθρου 6, το οποίο και υπερψήφισαν μόνο 78 μέλη. Αντιθέτως, με 108 μέλη του νομοθετικού σώματος υπέρ, το άρθρο 9 συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο.