Αποτίμηση της δεύτερης ημέρας για την Δημόσιας Διοίκησης
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας διεξαγωγής του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων οι βουλευτές κάθε επιτροπής κλήθηκαν να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τις προτάσεις κάθε κόμματος για τροπολογία, προσθήκη ή κατάργηση των νόμων του νομοσχεδίου.
Η Επιτροπή της Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ύστερα από ψηφοφορία κατέληξε στην εφαρμογή αλλαγών ή κατάργησης ορισμένων εκ των άρθρων. Συγκεκριμένα, τέθηκε πρόταση, ώστε το άρθρο 2, που αφορά την υιοθέτηση της Κάρτας του Πολίτη, να λάβει ισχύ από τη 1/1/2020 αντί της 1/1/2019. Κρίθηκε απαραίτητο από τους βουλευτές να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής με σκοπό την ομαλή μετάβαση των πολιτών στα νέα δεδομένα. Παράλληλα, υπήρξε τροπολογία της παραγράφου 4 του εν λόγω άρθρου, ώστε η Κάρτα του Πολίτη να μη φέρει την ανάλυση της ίριδας του ματιού του κατόχου της, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Επίσης, υπερψηφίσθηκε η κατάργηση των άρθρων 3 και 4. Το άρθρο 3 προέβλεπε την ύπαρξη Κάρτας του Μετανάστη, ωστόσο θεωρήθηκε απαραίτητη η διαχώριση της κάρτας αυτής σε Κάρτα του Μετανάστη και Κάρτα του Πρόσφυγα, καθώς το νομικό καθεστώς για τις δύο ομάδες είναι διαφορετικό. Το άρθρο 4, που αφορά το μητρώο του πολίτη, προέβλεπε την αποθήκευση όλων των ευαίσθητων πληροφοριών, που περιέχονται στην Κάρτα του Πολίτη, στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Μητρώο του Πολίτη. Επιτηρητές των δεδομένων αυτών επρόκειτο να είναι η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εσωτερικών και προβλεπόταν να μη δημοσιεύονται. Προβλεπόταν επίσης να είναι απαγορευμένη η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά, εκτός αν ο Νόμος όριζε διαφορετικά.
Όσον αφορά το άρθρο 10, υποβλήθηκε σε δύο τροποποιήσεις. Η πρώτη αποτελεί προσθήκη, ώστε τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων να έχουν περιθώριο θητείας δύο (2) ετών, άπαξ ανανεώσιμης. Στη δεύτερη τροπολογία στην παράγραφο 6 του άρθρου, ψηφίσθηκε η απαραίτητη σύμφωνη γνώμη «με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής, να επιλέγονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και να διορίζονται με πράξη του. Ειδικά για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής διορίζεται πρόσωπο που έχει ή είχε την ιδιότητα διευθυντικού στελέχους του δημοσίου για τουλάχιστον πέντε (5) έτη. Για την δε κάλυψη των θέσεων των Α’ και Β’ Αντιπροέδρων της Αρχής αυτής διορίζονται ένας ακαδημαϊκός νομικός Δημοσίου Δικαίου και ένας ακαδημαϊκός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.»
Αρκετά φαίνεται να δίχασε την Επιτροπή το άρθρο 11 για την Ηλεκτρονική Αξιολόγηση και το Παρατηρητήριο της Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο υπερψηφίστηκαν τέσσερις τροπολογίες. Σημαντικότερη αυτών, η προσθήκη της παραγράφου 9, η οποία αναφέρει: «Θεσπίζονται μισθολογικά ή άλλου τύπου προνομιακά κίνητρα για όσους σημειώνουν αύξηση των αξιολογικών βαθμολογιών, με αποτέλεσμα μεταπήδησης σε ανώτερη αξιολογική κλίμακα. Αντίστοιχα, οι κατά τουλάχιστον δύο διαδοχικών αξιολογήσεων βαθμολογικά φθίνοντες υπάλληλοι -με αποτέλεσμα τη μεταπήδηση σε κατώτερη αξιολογική κλίμακα- υπόκεινται σε άρση των προνομίων της βαθμολογικής κλίμακας που βρίσκονταν πρότινος. Τα μισθολογικά και άλλου τύπου προνομιακά κίνητρα ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.»
Τέλος, τα άρθρα 12 και 13 αλλοιώθηκαν από τροπολογίες. Σχετικά με το άρθρο 12 προστέθηκε πως εκτός της αξιολόγησης από τον εκπρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης Δημοσίων Υπαλλήλων, αξιολογητής θα είναι και ένας αιρετός εκπρόσωπος εργαζομένων. Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 καταργήθηκε και έτσι, αντί τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας απλώς να κατατάσσονται ανάλογα με τη βαθμολογία τους, να παρέχονται επιπλέον επιχορηγήσεις (bonus) σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, που αξιολογούνται άνω του 8 στην ετήσια ηλεκτρονική αξιολόγηση. Την τελευταία τροποποίηση σχολίασε ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Δημήτριος Κοντογιάννης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σκοπός είναι η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και όχι η προσφορά επιχορήγησης στα καλύτερα πανεπιστήμια. Χαίρομαι που βλέπω την Ενωμένη Αριστερά να αποδέχεται την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και καλώ παρά τις διαφωνίες τους σχετικά με την τροποποίηση του να υπερψηφίσουν το άρθρου 13.»
Ρεπορτάζ: Αντωνία Γεωργακοπούλου