Συνέντευξη με τον Γεώργιο Παλαμίδα, Βουλευτή της Φιλελεύθερης Κίνησης
Επικρατεί ικανοποίηση για τα υπάρχοντα μοντέλα υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;
Φυσικά και όχι. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα σχετικά μοντέλα υπηρεσιών είναι επαρκή και ικανοποιητικά, όταν παρέχουν στον πολίτη την δυνατότητα να εξυπηρετείται χωρίς να χρειάζεται να αναλώνεται με γραφειοκρατικά κωλύματα, χρονοβόρες διαδικασίες, όταν η αναμονή για απάντηση της Διοίκησης δεν ξεπερνάει τα εύλογα όρια και όταν δίδεται η δυνατότητα στο Κράτος να περιορίσει το δημόσιο τομέα και τα σχετικά έξοδα λόγω της υιοθέτησης συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει συνδράμει σημαντικά στην παροχή ασφάλειας στο διαδίκτυο. Ωστόσο, είναι αρκετή από μόνη της για την προστασία των πολιτών από κακόβουλες επιθέσεις τρίτων;
Είναι γεγονός πως οι υπηρεσίες που παρέχει το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν βελτιώσει την κατάσταση θεαματικά. Όμως, το ηλεκτρονικό έγκλημα ακολουθώντας την πρόοδο της τεχνολογίας μεταλλάσσεται με τον καιρό, οι απειλές αυξάνονται και οι κίνδυνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εθνικές υπηρεσίες παρουσιάζονται περισσότεροι και πολυπλοκότεροι. Στόχος της ΦιΚι θα είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του σχετικού τμήματος, η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με άλλους θεσμούς και υπηρεσίες, ώστε να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα εκτενέστερα και η παροχή της απαραίτητης στήριξης που χρειάζεται, ώστε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να μην μείνει στάσιμη σε καιρούς που το αντικείμενο της γίνεται διευρύνεται.
Είναι δυνατό να εφαρμοστεί στη χώρα μας ένα σύστημα Δημόσιας Διοίκησης ανάλογο με εκείνο της Εσθονίας;
Το «στοίχημα» για την Ελλάδα δεν πρέπει να είναι απλώς να υιοθετήσει το σύστημα ΔΔ της Εσθονίας, αλλά να κινητοποιήσει τις απαραίτητες δυνάμεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ώστε να δομηθεί ένα σύστημα αναγνωρισμένης επιτυχίας και αποτελεσματικότητας -όσο της Εσθονίας- που να ταιριάζει στα ελληνικά δεδομένα και μεγέθη.
Τι στάση θα τηρήσετε σε ζητήματα όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό;
Στάση εθνικής συνείδησης, διεθνούς υπευθυνότητας και κάθετη απέναντι σε διεκδικήσεις και υφιστάμενες καταστάσεις που προσβάλλουν την διεθνή κοινωνία, τον φιλειρηνικό πυρήνα του σύγχρονου διεθνούς δικαίου και την ελληνική ιστορία της Μακεδονίας και της Κύπρου.
Σε ποιες αρχές στηρίζεται ο προϋπολογισμός;
Για την ΦιΚι είναι σημαντικό ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί να ανταποκρίνεται τόσο στην ουσία, όσο και στην διαδικασία στις επιταγές της αρχής της δημοσιότητας, ώστε να υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια και ο απαραίτητος έλεγχος όσον αφορά την χρήση του δημοσίου χρήματος. Θα δουλέψουμε για την κατάρτιση ενός ενιαίου προϋπολογισμού χωρίς τρύπες, παράθυρα και ασάφειες, λεπτομερή, εξειδικευμένο και χωρίς να παραβλέπουμε τις ανάγκες της χώρας, της κοινωνίας και την δυσμενή οικονομική κρίση που υφίσταται η χώρα και η οικονομία μας.
Πρέπει ένα κράτος που βρίσκεται σε κρίση να ευνοήσει τις επενδύσεις, θυσιάζοντας στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης την προστασία του περιβάλλοντος;
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι για εμάς μια επένδυση για το εθνικό μας μέλλον και το ενδιαφέρον μας γι’ αυτό θα φανεί σε κάθε πρόταση που θα φέρουμε στην Βουλή, πρόταση που δεν θα αποκλείει τις επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, αλλά θα δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο διαλόγο με τους επενδυτές που θα χωρά περισσότερο περιβάλλον, υγιέστερες επενδύσεις και θα αποκλείει αριστερόστροφες δήθεν περιβαλλοντικές εμμονές που κρατούν την οικονομία μας πίσω.
Ρεπορτάζ: Πελοπίδας Ποντίκας