Συνέντευξη με τον Γεώργιο Σούλη, Βουλευτή της Φιλελεύθερης Κίνησης
Κατά πόσο αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική σας ατζέντα ο επαναπροσδιορισμός της θέσης της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική;
Είναι δεδομένο ότι διανύουμε μια περίοδο συνεχούς αλλαγής των διεθνών ισορροπιών και ρευστότητας του διεθνούς σκηνικού τόσο παγκόσμια όσο και ειδικότερα στην περιοχή μας ,όπως μαρτυρούν και τα γεγονότα το πολύ πρόσφατο χρονικό διάστημα . Είναι επίσης δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας μαστίζεται από μια τεράστια εσωτερική οικονομική και κοινωνική κρίση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των κυβερνώντων θέτοντας πολλές φορές τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε δεύτερη μοίρα . Συνεκτιμώντας όλα αυτά εύκολα διαπιστώνεται η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης της χώρας στην εξωτερική πολιτική . Η Ελλάδα οφείλει να υιοθετήσει μια μακρόπνοη και συνολική πολιτική σε διεθνές επίπεδο ώστε να προβάλλει στη διεθνή κοινότητα την εικόνα μιας χώρας ισχυρής με σημαντικά πλεονεκτήματα η οποία κατανοεί και εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες στο διεθνές σύστημα . Και φυσικά η υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα .
Τι στάση θα τηρήσετε σε ζητήματα όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό;
Η Ελλάδα σέβεται πάντα το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς της καλής γειτονίας , χωρίς όμως να συναινεί σε πρακτικές και καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την θέση της διεθνώς και παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές και συνθήκες στο χώρο του διεθνούς δικαίου. Αφενός η Ελλάδα πρέπει σταθερά να υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μια συμπεφωνημένη λύση θα πρέπει να αποκαταστήσει την διεθνή νομιμότητα, η οποία παραβιάζεται κατάφωρα από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους ανεξάρτητου, ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφετέρου , όσο αφορά το Σκοπιανό ζήτημα , η χώρα μας πρέπει να συμβάλλει τα μέγιστα για μια άμεση αλλά και συνολική λύση του προβλήματος που δεν περιλαμβάνει μόνο το όνομα αλλά και τις συνταγματικά θεμελιωμένες μέχρι πρόσφατα και ισχυρές στην κοινή γνώμη αλυτρωτικές τάσεις της γειτονικής χώρας . Πάντως είναι κρίσιμο και αναγκαίο να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά ουσιώδη ζητήματα αποσκοπώντας σε πολιτικά οφέλη και πίεση των πολιτικών αντιπάλων . Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες εδώ δεν χωρούν .
Ποια είναι η άποψή σας για το έργο της Ουνέσκο; Πιστεύετε πως έχει βοηθήσει τη χώρα;
Η Ουνέσκο από την δημιουργία της το 1945 στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθά την χώρα μας τόσο στην προώθηση της σπουδαίας πολιτιστικής της κληρονομιάς και στην ανάδειξη των σπουδαίων μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς , όσο και στα αιτήματα της για την επιστροφή των αρχαιοελληνικών μνημείων που σήμερα κοσμούν μουσεία του εξωτερικού . Μέσα από την ανάλογη διακρατική της επιτροπή έχει αναγνωρίσει το δίκαιο αυτού του αιτήματος και προτείνει κατά καιρούς τρόπους επίλυσης αυτών των διαφορών . Βέβαια ίσως να μην έχει εξαντλήσει την θεσμική της επιρροή προς αυτή την κατεύθυνση .
Ρεπορτάζ: Πελοπίδας Ποντίκας