Καλή αρχή (;) για την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Χρυσούλα Δαρδαβέση
Δημοσιογράφος, Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Με μικρή καθυστέρηση ξεκίνησαν, σήμερα το απόγευμα, οι ανεπίσημες συζητήσεις στην Επιτροπή των Μορφωτικών Υποθέσεων. Εξ αρχής αναδείχθηκαν το θετικό κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στα Κόμματα, καθώς και η διάθεση για εποικοδομιτική συζήτηση, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν το ένα κόμμα από το άλλο.
Φυσικά, δεν άργησαν να φανούν τα “πηγαδάκια” εντός της αίθουσας των συζητήσεων. Συζητήσεις γίνονταν μεταξύ βουλευτών από Σοσιαλιστική Δύναμη και ΕΝΑΡ, Εθνικό Κίνημα και ΕΝΑΡ, Σοσιαλιστική Δύναμη και Φιλελεύθερη Κίνηση, αλλά και ζυμώσεις σημειώθηκαν στις συζητήσεις μεταξύ βουλευτών από Φιλελεύθερη Κίνηση, Εθνικό Κίνημα και ΕΝΑΡ μαζί! Οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων ήταν αναμενόμενες και εντοπίζονταν, κατά κύριο λόγο, στο περιεχόμενο των νομοσχεδίων. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε κατανόηση καθεμιάς πλευράς από την άλλη, πράγμα που έγινε εμφανές μέσα από τη συζήτηση που είχαν οι αρχηγοί της Σοσιαλιστικής Δύναμης και της Φιλελεύθερης Κίνησης.
Την έκπληξη, αυτή τη φορά, όσον αφορά στις Μορφωτικές Υποθέσεις, αναμένεται να προκαλέσει η Σοσιαλιστική Δύναμη, η οποία θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει στην αυριανή συνεδρίαση με την προσθήκη νέων άρθρων στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητηθεί και επισήμως η θέσπιση τετρατάξιων Γυμνασίων, υποχρεωτικής παρακολούθησης, με τη φοίτηση στο Λύκειο να περιορίζεται σε δύο έτη και προαιρετική παρακολούθηση. Ακόμα, η Σοσιαλιστική Δύναμη φαίνεται να συμβαδίζει σε αρκετά σημεία με τη Φιλελεύθερη Κίνηση, διατηρώντας, πάντα, την ιδεολογία της, ενώ προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή με την ΕΝΑΡ και τις προτάσεις της.
Εν συνεχεία, ως προς το ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βουλευτές της Φιλελεύθερης Κίνησης υποστήριξαν τη διδασκαλία των “Θρησκευτικών”, στην Α’ Γυμνασίου, και της “Θρησκεολογίας”, αντί των Θρησκευτικών, στη Β’ Γυμνασίου. Παράλληλα, από τα “πηγαδάκια”, που έχουν από ώρα σχηματιστεί, κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η ΕΝΑΡ τάσσεται υπέρ της κατάργησης των εθνικών παρελάσεων, ενώ το Εθνικό Κίνημα, αλλά και τα άλλα Κόμματα, έκαναν εμφανείς τις ιδεολογικές τους διαφορές, όσον αφορά στο σχετικό με τα δίδακτρα άρθρο.
Σχεδόν μία ώρα μετά την έναρξη των ανεπίσημων συζητήσεων της πρώτης μέρας του ΜΒΕ 2016, βλέπει κανείς στο χώρο εντονότερες συσπειρώσεις των ομάδων. Το γεγονός αυτό είναι πρόδηλο των συγκλίσεων που αρχίζουν να γίνονται φανερές μεταξύ των κομμάτων. Στην προσπάθειά μου, να αντλήσω έγκυρες πληροφορίες από τους ίδιους τους βουλευτές, προσέγγισα την κ. Κατσίκη, από τη Φ.Κ., και την κ. Σακελαρίδου, της Σ.Δ., οι οποίες αντιπαρέβαλλαν τις απόψεις τους για το θέμα των τετρατάξιων Γυμνασίων. Πάνω σε αυτό, η κ. Κατσίκη δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με την πρόταση αυτή.
Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Πολυχρονίου Αδριανή, έκανε έναν σχολιασμό στην αρχισυντάκτριά μας, κ. Αρβαντινού, λέγοντας ότι “οι βουλευτές είναι καλά προετοιμασμένοι, αλλά δεν κατανέμουν σωστά το χρόνο τους”. Συμπλήρωσε ότι “δεν κάνουν επί του πρακτέου βήματα“ για να λύσουν τις διαφορές τους, παρόλο που οι τομεάρχες έχουν πάντα θέληση για μεταξύ τους διάλογο, και παρατήρησε τη σύμπλευση του Εθνικού Κινήματος με το Φιλελεύθερο, αλλά και της ΕΝΑΡ με τη Σοσιαλιστική Δύναμη.