Γόνιμος Διάλογος ή Θεμελίωση Συνεργασιών;
Γιώργος Πάσχος,
Βοηθός αρχισυντάκτη ΜΒΕ 2016
Κατευθυνόμενος προς το μέρος που θα λάμβανε χώρα το debate των πολίτικων αρχηγών στα πλαίσια του Μοντέλου Βουλής Ελλήνων 2016, είχα ανάμεικτα συναισθήματα. Ανυπομονησία για το τι θα ακολουθήσει αλλά και έναν πεσιμισμό. Ήμουν βέβαιος για τη συνέχεια. Αποφυγή πραγματικών απαντήσεων στις ερωτήσεις, ανούσιοι διαξιφισμοί και ξύλινος λόγος. Περίμενα ένα ΄πραγματικό΄ debate χωρίς λόγο ύπαρξης, όπως αυτά που μας έχουν συνηθίσει τόσο χρόνια οι πολιτικοί ταγοί της κοινωνίας μας. Ένα ακόμη βαρετό διάλογο.Έπεσα έξω σε όλες μου τις προβλέψεις.
Μόλις η συντονίστρια του debate Τ. Αραβαντινού έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του, ήρθα αντιμέτωπος με κάτι απερίγραπτο. Οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούσαν όντως στις ερωτήσεις και μάλιστα ευχάριστα. Χωρίς να καταναγκάζονται και να καταπιέζονται, έδωσαν λύσεις σε διάφορα προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν εδώ και χρόνια την πολιτική σκηνή της χώρας Απλά, περιεκτικά, δημοκρατικά. Πρόθυμοι να συνεργαστούν, προσπάθησαν να θεμελιώσουν συμμαχίες από την πρώτη στιγμή, με σκοπό την καλύτερη δυνατή λύση. Και ενώ περίμενα να γεμίσω το σημειωματάριο μου με πολιτικές φαμφάρες, το χέρι μου πήρε φωτιά.
Στην αρχική τοποθέτηση των αρχηγών, την παράσταση, θεωρώ ότι έκλεψε ο Γ.Ευγενίδης, αρχηγός της Φιλελεύθερης Κίνησης. Ελευθερία, κράτος δικαίου, προώθηση ατομικών δικαιωμάτων και ευρωπαϊκή προοπτική ήταν οι βασικοί πυλώνες γύρω από τους οποίους έχτισε τα επιχειρήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αναγκαία όλα, σκέφτηκα, και σαφώς μείζονος σημασίας. Οι υπόλοιποι αρχηγοί ήρθαν δεύτεροι, όχι όμως και καταϊδρωμένοι καθώς μας προσέφεραν απλώς το πρόγευμα, κάνοντας μας να ζητάμε επιμόνως το κύριο πιάτο.
Μέσω του ορθού πολιτικού διαλόγου, δόθηκε η ευκαιρία για γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων. Στις ερωτήσεις επί οικονομικών θεμάτων ξεχώρισε ,κατά τη γνώμη μου, ο Χ. Κωσταντής, αρχηγός της Σοσιαλιστικής Δύναμης. Τόνισε την ανάγκη ενός αναπτυξιακού νόμου για την επίτευξη κοινωνικής ευμάρειας, μέσω των δημοσίων επενδύσεων καθώς και την σημασία που έχουν οι start up επιχειρήσεις στην τόνωση της εγχώριας αγοράς.
Καθώς περνούσε η ώρα, το debate γινόταν ολοένα και πιο ενδιαφέρον. Οι ερωτήσεις σχετικά με τον διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους και το νομοσχέδιο για τα τηλεοπτικά κανάλια, είχαν ξεκάθαρο νικητή τον Θ. Καραμπουρνιώτη, αρχηγό της Ενωμένης Αριστεράς, καθώς με κέρδισε με την σαφήνεια του. Ο πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους, με ταυτόχρονη φορολόγηση της πρώτης, ήταν η θέση που ξεχώρισε όπως και η ανάγκη για αναδιοργάνωση των ΜΜΕ που οφείλουν να είναι ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.
Ο Θ. Καραμπουρνιώτης διακρίθηκε με τις απαντήσεις του και στα ζητήματα μορφωτικών υποθέσεων. Απόρριψη του μοντέλου ημί-ιδιωτικών πανεπιστημίων με παράλληλο εκσυγχρονισμό την δημόσιας παιδείας. Κατάργηση των μειονοτικών σχολείων που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να οξύνουν τις υποτιθέμενες διαφορές μεταξύ μειονοτήτων και υπόλοιπων πολιτών και ενσωμάτωση τους στα γενικά δημόσια σχολεία. Αυτά τα δύο επιχειρήματα με κέρδισαν καθώς έδειξαν τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό πάνω στον οποίο θα κινηθεί η Ενωμένη Αριστερά.
Το τελευταίο ζευγάρι ερωτήσεων αφορούσε κοινωνικά ζητήματα, όπως η δημόσια υγεία και το ασφαλιστικό, δύο θέματα αρκετά πολύπλοκα. Όπως μπορεί κανείς να κατανοήσει , ήταν αδύνατο να καλυφθούν πλήρως κατά το debate. Οι απαντήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών ήταν πειστικές, όμως εκείνες του Γ.Πήλιουρα, αρχηγού του Εθνικού Κινήματος ξεχώρισαν. Θεώρησε αναγκαίους πυλώνες τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού, με τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου συντάξεων και την εθνική συνεννόηση.
Όπως μπορεί κανείς να κατανοήσει , η αξία του διαλόγου είναι ανεκτίμητη. Κυρίως στην σύγχρονη εποχής της αλλοτρίωσης που ζούμε, οι πραγματικοί πολιτικοί κάνουν το αυτονόητο του γόνιμου διαλόγου να μοιάζει αδύνατο. Όμως τέσσερις νέοι φρόντισαν να τους αποδείξουν μέσα από ένα θεσμό προσομοίωσής πως τίποτα, ειδικά όταν προάγει την σκέψη, δεν είναι αδύνατο.