Ο Υπουργός Πολιτισμού, κος Κων/νος Ζηνέλης εμφανώς ικανοποιημένος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Επιτροπή του : «Επικροτώ τις προσπάθειες όλων των βουλευτών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ήταν μια δύσκολη Επιτροπή και σαν θέμα μας δυσκόλεψε πολύ. Πρόκειται για ένα ν/σ, που αποτελεί βάση συνεργασίας, πέρα από ιδεολογίες. Είμαι ικανοποιημένος και αισιόδοξος για το ότι η δική μου δουλειά αποτέλεσε βάση συζήτησης με τους βουλευτές να την ανεβάζουν ένα επίπεδο πάνω. Από αύριο θεωρώ πως θα είναι εφαρμοστέο και πως ο λαός θα το επικροτήσει. Ας μην ξεχνάμε, κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν τον αγκαλιάσει ο λαός. Σημαντική είναι για μένα η ψήφιση του άρθρου 1 περί κωλυμάτων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό.»
Εν συνεχεία, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της διαδικασίας τόνισε για το αν προβλέπει την ψήφιση του ή όχι: « Νιώθω πάρα πολύ και ικανοποιημένος και αισιόδοξος γιατί το παρόν ν/σ αποτελεί έργο όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, προφανώς με κάποιες διαφωνίες, αλλά στην συνολική του φιλοσοφία παρέμεινε και η δική μου η αρχική και εμπλουτίστηκε από τους βουλευτές, σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Θεωρώ ότι στην πλειοψηφία του θα υπερψηφιστεί. Ίσως στο άρθρο 8 με την λαϊκή έκφραση ,που έγραψα “ έβαλα τα χέρια μου και έβγαλα τα μάτια μου”. Ωστόσο, αυτό υπόκειται και στην συνέπεια λόγων και πράξεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Αν η Φιλελεύθερη Κίνηση στην Επιτροπή το υπερψηφίζει και στην Ολομέλεια το καταψηφίζει, αφορά δικό της εσωκομματικό και θέμα, αλλά και χαρακτήρα. Θεωρώ ότι το ν/σ όπως είχε ευρεία αποδοχή μέσα στην Επιτροπή την ίδια, πρέπει να έχει και μέσα στην Ολομέλεια. Αυτό θα δείξει και τη στάση θα κρατήσει η κάθε Ομάδα.»
Σχετικά με το γιατί έκανε ειδική αναφορά στους φιλάθλους υπογράμμισε: «Τα παλαιότερα χρόνια δεν ξεκίνησαν οι περισσότερες ομάδες με την νοοτροπία πάμε να ανοίξουμε ένα μαγαζάκι να φτιάξουμε μια επιχείρηση, να βγάλουμε λεφτά. Ξεκίνησαν ως ανάγκη για διασκέδαση, ψυχαγωγία, ήταν κάτι λαϊκό, μια λαϊκή κίνηση, μια καθημερινότητα. Κάποτε όλο αυτό απέκτησε επαγγελματικό χαρακτήρα και αυτό βλέπουμε και στην χώρα μας με ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, να υπάρχουν αυθαιρεσίες εις βάρος των ομάδων και των φιλάθλων. Οι ομάδες λοιπόν, ανήκουν στους φιλάθλους και με αυτό το ν/σ θεωρώ ότι αυτό επιτυγχάνεται.»
Για τις κατηγορίες που δέχτηκε από βουλευτές περί ελλείψεων στο ν/σ απαντά: «Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Εγώ και ο σύμβουλός μου παραλάβαμε και είχαμε την ευθύνη να φτιάξουμε ένα σχέδιο νόμου για ένα τόσο λεπτομερές και ευαίσθητο θέμα, που να μπορεί να σταθεί πρακτικά και νομικά. Σίγουρα και χωρίς να έχουμε την νομική γνώση, νομίζω ότι φτάσαμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αποτελέσματος και γι’ αυτό προσφέρεται το ΜΒΕ.»
Τέλος, για τον λόγο που θεωρεί σημαντική την ψήφιση του άρθρου 1 περί κωλυμάτων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό: «Έχει να κάνει με αυτό που είπαν και οι πρόεδροι των παρατάξεων, το να προστατέψουμε το πλαίσιο, όσων ασχολούνται σήμερα στην χώρα μας με τον αθλητισμό. Έχουμε δει προέδρους με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο ακόμα και διοικητικά στελέχη, τα οποία δεν έχουν θέση στον χώρο γιατί απ’ ότι φαίνεται και έχει αποδειχθεί και από τις πράξεις τους, τον μολύνουν καθημερινά. Εμείς με αυτό το άρθρο δείχνουμε την νοοτροπία και το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε με το ν/σ. Την προστασία δηλαδή του αθλητικού χώρου από πρόσωπα που δεν ανήκουν σε αυτόν.»
Ρεπορτάζ Μαρία Κρουστάλη