Τελετή Έναρξης ΜΒΕ 2016
Απο Αρχισυνταξία
Η έναρξη των διαδικασιών του τέταρτου Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων κηρύχθηκε σήμερα το πρωί. Προσκεκλημένοι της τελετής έναρξης με σκοπό να απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό, ήταν η Ζ. Κωσταντοπούλου, ο Α. Γεωργιάδης, ο Ν.Μιταράκης, η Ε. Αυλωνίτου και ο Σ. Θεωδωράκης. Οι προσκεκλημένοι τίμησαν με την παρουσία τους παρευρισκόμενους και έδωσαν ο καθένας το δικό του στίγμα στην διαδικασία.
Ο πρώτος χαιρετισμός ανήκε στην Ζ. Κωσταντοπουλου όπου ως εκπρόσωπος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς χειροκροτήθηκε έντονα από τους βουλευτές της ΕΝ. ΑΡ. Η κ. Κωσταντοπούλου τόνισε την σημασία της διατήρησης του ιδεαλισμού των νέων καθώς το γεγονός ότι οι νέες γενιές δεν οφείλουν να πληρώσουν ένα χρέος που δεν τους αναλογεί. Αναφέρθηκε σε αντιδημοκρατικά μορφώματα όπως η Τρόικα και την αναποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση που ουσιαστικά καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική.
Ο χαιρετισμός του επόμενου ομιλητή κ. Γεωργιάδη, αντιπροέδρου της Ν.Δ, στιγματίστηκε από την αποχώρηση των περισσότερων βουλευτών της ΕΝ.ΑΡ, οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να παρευρίσκονται στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Ο κ. Γεωργιάδης, αφού καυτηρίασε την ‘απαράδεκτη’ κατ’ εκείνον κίνηση της ΕΝ.ΑΡ, δήλωσε : Οι αριστεροί θεωρούν τους δεξιούς φασίστες και τους εαυτούς τους ως προοδευτικούς δημοκράτες. Και δείχνοντας προς τα άδεια έδρανα, επεσήμανε << κοιτάξτε την δημοκρατία>>.
Στη συνέχεια οι τόνοι έπεσαν καθώς στο βήμα ανέβηκε ο κ. Μανιάτης, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο κ.Μανιάτης ανέφερε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει την ανάγκη την βαθιά και σκληρή αλήθεια καθώς και τον προοδευτικό πατριωτισμό. Δηλαδή τον πατριωτισμό που πιστεύει στην πατρίδα, την κοινωνία και τον συνάνθρωπο.
Ο επόμενος βουλευτής που απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ήταν η κ. Αυλωνίτου, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η κ. Αυλωνίτου μίλησε για το γεγονός ότι η κοινωνία δεν μπορεί να μπει σε ένα καλούπι αλλά και για την ανάγκη παρακολούθησης της πραγματικής λειτουργίας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Οι τελευταίοι δύο ομιλητές, ο κ. Μιταράκης, βουλευτής της Ν.Δ και ο Σ. Θεοδωράκης, αρχηγός του Ποταμιού, ήταν αρκετά σύντομοι και περιεκτικοί. Και οι δύο ανέφεραν την ανάγκη ο κόσμος να μάθει την αλήθεια για την κρίση.
Στη συνέχεια η τελετή συνεχίστηκε με εισηγήσεις από τα ηγετικά μέλη του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων 2016.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Φαίη Χρήστου, καλώς όρισε τα μέλη του συνεδρίου και εγκαινίασε τις Κοινοβουλευτικές Διαδικασίες τονίζοντας την αξία του παραγωγικού διαλόγου. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρωθυπουργός, Πέτρος Τερζής, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στις ευθύνη που βαραίνει τη γενιά μας, την οικονομική κρίση «Αφού αντιληφθούμε την ευθύνη της γενιά μας, θέλω να σας καλέσω να τολμήσουμε. Σας καλώ στο ΜΒΕ 2016 να αρχίσουμε να πλάθουμε μία γενιά που θα δημιουργήσει και θα ξεφύγει από τη γενιά του παρελθόντος. Το διακύβευμα είναι για την επόμενη γενιά, την γενιά της ύστερης μεταπολίτευσης».
Το βήμα δόθηκε έπειτα στους Υπουργούς της Κυβέρνησης οι οποίοι με την σειρά τους χαιρέτησαν την Ολομέλεια και μίλησαν για τα προς νομοσχέδια τους . Πρώτος στο λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πετράς μιλώντας για το νομοσχέδιο δημοσίας τάξης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και των συμβόλων σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή χώρα κατά τα πρότυπα της δυτικής κουλτούρας. Τέρμα τα λόγια και οι θεωρίες ας αρχίσουμε τις πράξεις». Ο Υπουργός Παιδείας κ. Τσούμας σχετικά με το νομοσχέδιο της επιτροπής εκπαιδευτικών υποθέσεων στάθηκε στο ότι κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετία επικρατεί μία οπισθοδρόμηση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Το κράτος απαγορεύεται να χαράζει πολιτική υποβαθμίζοντας την παιδεία, αναπαράγοντας τις προσωπικές ιδεολογίες. Κρατάμε στα χέρια μας το σφυρί της λογικής. Πάνω σε αυτό δουλεύτηκε το νομοσχέδιο». Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας κ. Ηλιακόπουλος αφού άσκησε κριτική στα σχόλια της κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι παρόν νομοσχέδιο βασίζεται πάνω στα τρίπτυχο εκσυγχρονισμός-περίθαλψη-μεταρρυθμίσεις, είπε χαρακτηριστικά, «Όποια πρόταση στοχεύει στην πρόοδο και την ανάπτυξη είναι ευπρόσδεκτη και αποδεκτή». Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Καλλέργης επισήμανε την προσπάθεια για μείωση τη φορολογίας, ιδιαίτερα με τη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Υπάρχει σε κάθε αναπτυξιακό μέτρο ένα θεσμικό αντίβαρο με σκοπό την προστασία και τη θεραπεία του δημοσίου συμφέροντος. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι για την Ελλάδα, ας το επιχειρήσουμε», δήλωσε.
Τελευταίοι είχαν τον λόγο οι Πολιτικοί Αρχηγοί των κομμάτων, με πρώτο τον αρχηγό της ΕΝ.ΑΡ κ. Θάνο Καραμπουρνιώτη να σχολιάζει τους λόγους αποχώρησης της ΕΝ.ΑΡ από τα έδρανα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του Άδωνη Γεωργιάδη, και τα επ’αυτό σχόλια του Βουλευτή της ΝΔ. Σχετικά με τη θέση της ΕΝ.ΑΡ στο ΜΒΕ 2016 δήλωσε « Εμείς θα παλέψουμε στο γήπεδο του συστήματος». Στη συνέχεια, ο αρχηγός του Εθνικού Κινήματος, Γιάννης Πήλιουρας, ανέβηκε στο βήμα χαιρετίζοντας αρχικά την εθνική σημασία της σημερινής ημέρας για το κόμμα. Επιπλέον, τόνισε την έντονη δυσαρέσκεια του με το νομοσχέδιο δημοσίας τάξης, λέγοντας «Οι ένοπλες δυνάμεις, η εκκλησία μας, δεν πρόκειται να χαθούν από τις ιδεολογίες ενός Υπουργού».
Τρίτος κατά σειρά πήρε τον λόγο ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Δύναμης Χρήστος Κωσταντής, σχολιάζοντας αρχικά τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη. Για την θέση της Σοσιαλιστικής Δύναμης στο ΜΒΕ 2016 είπε «Δεν μας ζήτησε ο ελληνικός λαός να γίνουμε διαχειριστές της μιζέριας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η κατάσταση στη χώρα μας βρίσκεται στα τάρταρα. Αντί για ευρωπαϊκό κράτος δημιουργήσαμε τον τιτανικό και άμα δεν προλάβουμε θα πνιγούμε. Θεωρείται πως η Ελλάδα είναι αυτό που δείχνει τώρα; Όλοι μαζί μπορούμε. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, χωρίς κανέναν διαχωρισμό». Ο αρχηγός της Φιλελεύθερης Κίνησης πήρε τελευταίος τον λόγο και επικεντρώθηκε στην επιθυμίας της ΦΙ.ΚΙ να δουλέψει παραγωγικά τονίζοντας ότι «Θέλουμε να βάλουμε την Ελλάδα και του Έλληνες πάλι να δουλέψουν. Θέλουμε να στηρίξουμε τους πολίτες, και όχι να τους θάψουμε επειδή απλά ζητούν να τολμήσουν».