Εναρκτήριες Ομιλίες Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και Κυβερνητικού Επιτελείου
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της τελετής έναρξης παρακολουθήσαμε τις πιο καίριες τοποθετήσεις των υπουργών γύρω από τα νομοσχέδια τα οποία κατέθεσαν στη Βουλή και τίθενται προς ψήφιση, καθώς και τις τοποθετήσεις των Προέδρων πάνω σε αυτά.
Ειδικότερα, ο Υπουργός εσωτερικών, κύριος Πασχαλίδης Πασχάλης, ξεκίνησε την ομιλία του με έναν ιδιαίτερο τρόπο, διαβάζοντας την επιστολή ενός 15χρονου Σύριου ,πληγέντα από την 6ετή σύρραξη. Κατ’αυτόν τον τρόπο έθιξε τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος,την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,καθώς και το αυτονόητο της εθνικής κυριαρχίας και της συνοριακής ασφάλειας.
Στη συνέχεια, αναφορικά με το το ασφαλιστικό, ο Υπουργός Αναστάσιος Ξύκης τόνισε την ανάγκη για την εξοικονόμηση πόρων αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και την αναπροσαρμογή των συντάξεων των ασφαλισμένων, προκειμένου οι τελευταίες να αποκτήσουν ένα κοινωνικό πρόσημο. Παράλληλα, υψηλά στην ατζέντα τοποθετήθηκε η προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο τη διεύρυνση της αγοράς εργασίας και τη μείωσης της ανεργίας στο 10%.
Σε μεταρρυθμιστικό κλίμα κινήθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Ζηνέλης, δηλώνοντας την απογοήτευσή του για όσα εκτυλίσσονται στον χώρο του αθλητισμού. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε την εγκατάσταση τους αθλητικούς χώρους αστυνομικών δυνάμεων για την προστασία των φιλάθλων και όχι τη συμπλοκή μαζί τους, τη χρήση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, ενώ κάλεσε τους βουλευτές να επιδείξουν ζήλο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
Αιχμηρός στις τοποθετήσεις του υπήρξε ο Υπουργός άμυνας, Κωνσταντίνος Τομαράς, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής συνείδησης και κάλεσε τους βουλευτές να μην επιτρέψουν εκπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι πρόεδροι των κομμάτων, με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις πάνω στην θεματική της συνεδρίασης.
Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ευγενίδης, υπογράμμισε την ανάγκη συνάθροισης όλων των πολιτικών δυνάμεων σε ένα κοινό πλαίσιο για τα υπερκομματικά ζητήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά :«Μη δείτε τα νομοσχέδια σαν ευκαιρία για στείρα αντιπολίτευση. Τολμήστε να υπερβείτε τις διαχωριστικές γραμμές.»
Την σκυτάλη στο βήμα πήρε η Κατερίνα Γαβριηλίδου που τόνισε το πηγαίο αίσθημα αγάπης για την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια, θέτοντας ωε στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ορθόδοξου ελληνικού κράτους.
Ο Σταύρος Μπακόλας της Φιλελεύθερης Κίνησης σημείωσε πως το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός στον πολίτη κα όχι ληστής που επιβάλλει την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία.
Ακολούθησε ο Γιώργος Παπαγεωργίου, που μέσα σε κλίμα επιδοκιμασμού από την κοινοβουλευτική του ομάδα μίλησε για την συγκέντρωση εξουσιών σε θεσμούς. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος με γνώμονα τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα της κρίσης.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ενωμένης Αριστεράς Ιωάννης Πετράς μιλώντας για την κατάργηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης ,καταλογίσε ευθύνες στου πολιτικούς του αντιπάλους για την κοινωνική έκπτωση που βιώνει η χώρα μας.