ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Οι τροπολογίες κατατέθηκαν και η συζήτηση για την ψήφισή τους ξεκίνησε. Η συμμαχία του Εθνικού Κινήματος με τη φιλελεύθερη κίνηση είναι δεδομένη.
Μεγάλο θέμα έγινε για την τροπολογία του πρώτου άρθρου. Η ΕΝ.ΑΡ. τη θεωρεί αδόκιμη εννοιολογικά και γραμματικά ενώ η βουλευτής Καραμάνη Γεωργία-Ιλιάννα τονίζει ότι δίνονται δημόσια δικαιώματα (ΟΤΑ και σωματεία) ενώ η τροπολογία αναφέρεται σε ιδιωτικά και ότι έτσι θα δημιουργηθεί ενα σύνολο υποπολιτών με άγνωστα δικαιώματα. Έκπληξη προκαλεί στην κοινοβουλευτική ομάδα και η οπισθοχώρηση του Εθνικου Κινήματος. Ο αρχηγός του κόμματος, Σταύρος Τασιόπουλος, κρίνει ότι το Εθνικό Κίνημα λειτουργεί με τακτικισμό και προτείνει την απόσυρση τροπολογίας. Εδώ το Εθνικό Κίνημα απαντά πως η χώρα βρίσκεται σε μία ευαίσθητη περιοχή.
Δεν μπορούν να μοιράζουν ιθαγένειες σε άτομα που ίσως “φθονούν” την Ελλάδα και μπορούν να δημιουργήσουν μειονότητες, ενώ θεωρούν πως βάλλονται από κοινοβουλευτικό θράσος. Λαϊκισμός και βαρβαρότητα φαίνονται στα σχόλια της ΕΝ.ΑΡ. Από το κόμμα της ΕΝ.ΑΡ. απουσιάζει ένα άτομο και έτσι κάνει ένσταση για αδικία στην ψηφοφορία. Ο μειωμένος αριθμός της κοινοβουλευτικής ομάδας οδηγεί σε καταδίκη των δικών της προτάσεων.
Σε αυτό συμφωνεί και η Σοσιαλιστική Δύναμη η οποία κάνει λόγο για προαποφασισμένο αποτέλεσμα λόγω απόντων. Τον λόγο πήρε και ο πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε ότι σε περίπτωση ψήφισης του άρθρου θα ζητήσει την καταψήφισή του από την κυβέρνηση. Το σχόλιο του κύριου Τασιόπουλου πάνω σε αυτό είναι πως δεν υπάρχει νόημα ψήφισης με τέτοια δεδομένα.
Μετά από τη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις και αυτό προκάλεσε την οργή των φιλελευθέρων χαρακτηρίζοντάς τον πολύ “δημοκρατικό”.
Σάλο έχει, λοιπόν, προκαλέσει η τροπολογία του άρθρου, η οποία τελικά ψηφίστηκε υπέρ με 21 ψήφους.