Καυκαλάς: «Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για τους ομογενείς στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό»
Ο Βουλευτής της Ενωμένης Αριστερής, Ιωάννης Καυκαλάς, μιλά εκτενώς στο Info/Cracy, για τα θέματα της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Τι αναφέρει για το φαινόμενο του «brain drain» και τι για την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό;
Συνέντευξη στην Μαριάννα Τζανέτου
Στον κύριο Καυκαλά ζητήθηκε αρχικά να αποσαφηνίσει τους όρους «ομογένεια» και «απόδημος Ελληνισμός», ώστε να γίνει κατανοητή η στάση και η κατεύθυνση της Ενωμένης Αριστεράς σε κάθε ζήτημα σχετικό με τους όρους αυτούς. Ο Βουλευτής έκανε σαφές πως “αναφέρονται σε εκείνο το κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο χτυπημένο από τις εκάστοτε πολιτικές και την οικονομική κρίση επέλεξε την μετανάστευση ως την ύστατη λύση στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή”. Χαρακτηριστικά τόνισε πως, αν και πολλοί είναι εκείνοι οι «πατριδοκάπηλοι» που θα μιλήσουν για«κομμάτια του έθνους» και για ανάγκη επαναπατρισμού, εκείνος θα μείνει πιστός στην ιδέα και θα μιλήσει για λαούς και ανθρώπους: «Ο ομογενής δεν είναι τίτλος αλλά ανθρώπινη κατάσταση, και είναι πολύ σημαντικό ως τέτοια να γίνει αντιληπτός κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων», υπογράμμισε.
Με συναίσθηση της υπάρχουσας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας, η οποία σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το φαινόμενο του «brain drain» ο κύριος Καυκαλάς δήλωσε πως “σε καμία περίπτωση η Ενωμένη Αριστερά δε κάνει λόγο για επαναπατρισμό, αλλά για βελτίωση των συνθηκών ζωής και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στις χώρες στις οποίες διαμένουν”. Για τον ίδιο, είναι πολύ σημαντική η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των ανθρώπων αυτών, ακόμα και χωρίς την φυσική τους παρουσία, στη βελτίωση της ζωής στο εσωτερικό.
Όσο αφορά την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, ο Βουλευτής έκανε αισθητή την ανάγκη για διδασκαλεία και εκπαίδευση των νέων γενεών ομογενών και μίλησε για προγράμματα διδασκαλίας και πλατφόρμα για την εξ αποστάσεως μάθηση, σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ του κέντρου και του απόδημου Ελληνισμού. «Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για τους ομογενείς στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό» σημείωσε ο κύριος Καυκαλάς και συνέχισε μιλώντας για διάθεση κονδυλίων και πόρων για την έρευνα και την κατάρτιση των ομογενών επιστημόνων ή εν δυνάμει επιστημόνων, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση τους βάσει της ελληνικής κουλτούρας.
Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας προς πάσα κατεύθυνση, δηλώνοντας πως “αν και η ΕΝΑΡ δεν χαρακτηρίζεται από κομματική γραμμή και δεδομένη στρατηγική” θα στηρίξει, σε κάθε περίπτωση, το διάβημα της εξέλιξης των Ελλήνων του εξωτερικού με κάθε τρόπο, τόσο προς όφελος των ιδίων όσο και προς όφελος του ελληνικού κέντρου.