Το Μειονοτικό Ζήτημα της Θράκης, Μία Καταγραφή και Μία Πρόταση
Η παρουσία της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Δυτική Θράκη σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αποτελεί ένα αντικειμενικό και πραγματικό γεγονός, μία πραγματικότητα, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Χρόνιες ολιγωρίες πολλών ελληνικών Κυβερνήσεων ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν. Προιόν της Συνθήκης της Λωζάνης και της υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών παραμένει ακόμη ένα σύγχρονο πρόβλημα μιας και η νομική αντιμετώπισή του από το ελληνικό Κράτος, ως σήμερα, είναι αρκετά περιορισμένη. Η Φιλελεύθερη Κίνηση εντός της Επιτροπής Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης και Διοικήσεως, οφείλει να αντιμετωπίσει και να προσεγγίσει την πολυεπίπεδη προβληματική του ζητήματος με αποκλειστική βάση τρεις αρχές:
Τον εθνικό κίνδυνο και το συμφέρον του ελληνικού Κράτους. Η Φιλελεύθερη Κίνηση αντιλαμβάνεται τις επικίνδυνες μελλοντικές συνέπειες της περαιτέρω αγνοήσεως της πραγματικής διαστάσεως του προβλήματος και για αυτό θα θέσει επί τάπητος και μετ’ επιτάσεως το ζήτημα αυτό.
Τον σεβασμό της ισχυούσης νομοθεσίας και των ατομικών δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας. Αναμφισβήτητα η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στέκεται πλάι στα δικαιώματα των μελών της μειονότητας επισημαίνοντας, εν τούτοις, ότι όλα τα μέλη οργανωμένων ανθρωπίνων κοινοτήτων δεσμεύονται και από υποχρεώσεις προς το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα.
Τέλος, τον Ορθό Λόγο, την κοινή Λογική και τις φιλελεύθερες αρχές της Ανεξιθρησκείας και του Διαφωτισμού. Τρίτος θεμέλιος λίθος είναι η Ιδεολογία και η φύση της παρατάξεως μας, που παραμένει βαθιά προσηλωμένη στα γνήσια φιλελεύθερα ιδεώδη. Υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζουμε και τα δύο σχετικά νομοσχέδια της Επιτροπής μας.
Με βάση αυτές τους τρεις θεμέλιους λίθους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αντικείμενο της Επιτροπής σφαιρικά, αντικειμενικά, χωρίς ιδεολογικούς ακροβατισμούς και χωρίς ακρότητες.
Τι δέον πράττειν λοιπόν, όπως θα ρωτούσε και ο Immanuel Kant; Η Φιλελεύθερη Κίνηση, όπως ήδη έχει διατυπώσει, κρατά τα σχετικά θετικά σημεία των κατατεθέντων Σχεδίων Νόμων και θα προτείνει τις δικές τις εναλλακτικές εκεί, όπου θεωρούμε, πως υπάρχουν παραλείψεις ή αστοχίες. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση Ευθύνης μας στο Μειονοτικό Ζήτημα της Θράκης.
Ιωάννης Χουντής
Βουλευτής Κ.Ο. Φιλελεύθερης Κίνησης
Επιτροπή Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης και Διοικήσεως