“Η “καλή” μέρα από το πρωί φαίνεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων”
Χρυσούλα Δαρδαβέση
Δημοσιογράφος, Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Με έντονη συζήτηση συνεχίστηκε, σήμερα, η συνεδρίαση της Επιτροπήσ Μορφωτικών Υποθέσεων. Αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, από την έναρξη της σημερινής συζήτησης, αποτέλεσε το άρθρο 14 και η προτεινόμενη τροποποίησή του, σχετικά με τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.
Σαφής διάκριση ιδεολογιών, ως προς τη διάκριση των σχολείων εντοπίστηκε μεταξύ της ΕΝ.ΑΡ., της ΦΙ.ΚΙ., και της Σ.Δ. αφενός, και της ΕΝ.ΑΡ. Αφετέρου, όμως διαφορές βλέπει κανείς στον τρόπο εισαγωγής σε αυτά. Η ΕΝ.ΑΡ. στηρίζει τη διάκριση πειραματικών και πρότυπων σχολείων, αλλά τάσσεται υπέρ της κλήρωσης, για να είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα. Ερώτηση δέχεται ο κ. Ράπτης, αντιπρόεδρος του Ε.Κ., από τον κ. Ευγενίδη να τοποθετηθεί, χωρίς ιδεοληψίες, για το πώς θα καταφέρουν να γίνουν αντιπροσωπευτικά τα πρότυπα σχολεία, αν δεν υπάρξει η κλήρωση, ο οποίος απάντησε πως τα πρότυπα σχολεία πρέπει να είναι διαφορετικά από τα άλλα.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Υπουργού, κ. Τσούμα, οποίος υποστηρίζει την εισαγωγή στα σχολεία αυτά, μέσω εξετάσεων, διότι η κλήρωση ανήκει στη Στατιστική, επιστήμη που επιδέχεται λάθη, προτείνοντας ποσόστωση για το επίπεδο των βαθμών εισαγωγής, ώστε να μην περνούν μόνο οι άριστοι. Ακόμη, η Αναπληρώτρια Υπουργός σημείωσε πως οι εξετάσεις δεν θα αφορούν μόνο τα βασικά μαθήματα (π.χ. Μαθηματικά), αλλά και τα Καλλιτεχνικά, ενώ δεν θα γνωρίζει ο μαθητής σε ποιον από όλους τους κλάδους μαθημάτων θα εξεταστεί. Η διαδικασία αυτή θα αναδείξει το ζήλο των μαθητών και την επιθυμία τους να εισαχθούν σε αυτά τα σχολεία, και έτσι θα καταλάβουν και οι ίδιοι πόσο πολύ το θέλουν.
Στη συνέχεια, αξιόλογες παρατηρήσεις σημειώθηκαν στη συζήτηση για το άρθρο 15, σχετικά με την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, τροπολογία του οποίου προτείνει η ΦΙ.ΚΙ, η Σ.Δ., και το Ε.Κ. Ο κ. Μιχελόγγονας, από το Ε.Κ. Σημείωσε πως οι αξιολογητές θα πρέπει να αλλάζουν σχολείο κάθε χρόνο, διαφορετικά, η σχολική μονάδα θα καταλήξει σε σατραπεία. Ο Υπουργός, τοποθετήθηκε, επικαλώντας έρευνα που δείχνει ότι το Ελληνικό Κράτος δεν πιστεύει στους θεσμούς και τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να επιθυμεί κανείς να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα αν δεν πιστεύει ότι η νέα αυτή πρόταση “δεν συνάδει με τα ελληνικά δεδομένα”, όπως ειπώθηκε.
Αναταραχή προκάλεσε στο Εθνικό Κίνημα η δήλωση της κ. Φραγκομιχελάκη, από την ΕΝ.ΑΡ., η οποία, αφού πρότεινε διάδραση ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές, μέσω ερωτηματολογίων, απόρησε πώς συμφώνησε το Εθνικό Κίνημα στο να έρχεται ένας “ξένος” από την ΕΕ να πάρει θέση για τα ελληνικά δρώμενα, με τον κ. Τελώνη να θέτει το ερώτημα “Μας λέτε αντιευρωπαϊστές;”. Επίσης, η τοποθέτηση του κ. Λαγουβάρδου, τομεάρχη της ΕΝ.ΑΡ., ο οποίος μίλησε για φακέλωμα των καθηγητών και των μαθητών, έκανε αίσθηση στο Εθνικό Κίνημα, ενώ το λόγο έλαβε ο κ. Τσούμας, ο οποίος απάντησε επί προσωπικού στον κ. Βερδελή και του υπενθύμισε ότι στα επεισόδια για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, πολλοί από τους μαθητές που διαδήλωσαν, διώχθηκαν. Η ΦΙ.ΚΙ. ζήτησε να λάβει το λόγο, επικαλούμενη μείζον πολιτικό θέμα, όμως το προεδρείο αρνήθηκε καθώς η συζήτηση οδηγείτο σε ιδεολογικές διαφορές.