Συνέντευξη με τον Γιάννη Κουτσομπίνα, Βουλευτή του Εθνικού Κινήματος
Οφείλει η Ελλάδα να προχωρήσει σε επίλυση των ζητημάτων που άπτονται εξωτερικής πολιτικής που έχουν προκύψει τις τελευταίες δεκαετίες με την Τουρκία; Ποια είναι η θέση του Εθνικού Κινήματος αναφορικά με τις προκλήσεις (έμπρακτες και δια λόγου) από τη γείτονα χώρα;
Είναι απολύτως σαφές πως τα προσφάτως ανακύψαντα ζητήματα με την Τουρκία (υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, Ίμια, “γκρίζες ζώνες”, ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ κλπ) έχουν εγερθεί από την Τουρκία και συμφέρουν την Τουρκία. Κι αυτό για τον πολύ απλό λόγο ότι η Τουρκία επωφελείται από την αβεβαιότητα που η ίδια προσπαθεί να δημιουργήσει. Ο Ερντογάν δεν είναι (απολύτως) τρελός, για να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του δεν θα εισβάλει στην Ελλάδα, θα προσπαθήσει όμως να δημιουργήσει καθεστώς αβεβαιότητας, ώστε να επωφεληθεί σε δεύτερο χρόνο. Μια ακόμα σημαντική πτυχή είναι η λεγόμενη “εσωτερική κατανάλωση” στην Τουρκία, δεδομένου ότι ο “φίλος” μας ο Σουλτάνος εγκαθιδρύει σιγά σιγά ένα αυταρχικό καθεστώς, στα πρότυπα του Πούτιν ή του Ντουτέρτε (στη Ρωσία και τις Φιλιππίνες αντίστοιχα). Επομένως, η Ελλάδα αντί να αναλώνεται (όπως πολύ συχνά κάνει) σε βαρύγδουπες δηλώσεις, αν θέλει να πετύχει σοβαρές νίκες κατά της Τουρκίας πρέπει να λύσει αυτά τα ζητήματα. Γιατί η αλήθεια είναι με το μέρος της Ελλάδας, η Τουρκία θέλει να τη θολώσει επειδή δεν τη βολεύει. Σχετικά με τη θέση του Εθνικού Κινήματος, πρέπει να σημειωθεί ότι το κόμμα δεν λειτουργεί με αυστηρές κομματικές γραμμές, είναι όμως πατριωτικού προσανατολισμού. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει ακράδαντα κάθε προώθηση των ελληνικών συμφερόντων, επομένως και την επίλυση των ελληνοτουρκικών. Προσωπική μου άποψη, οι τουρκικές προκλήσεις εντάσσονται σε αυτό το παιχνίδι αβεβαιότητας και κρίσης που συμφέρει μόνο την Τουρκία.
Ποιος ο ρόλος των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό και πώς αυτός έχει επηρεαστεί από τη δημοσιονομική κρίση;
Τα ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό είναι οι φάροι του ελληνικού πολιτισμού για Έλληνες της διασποράς και για ξένους που θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ελληνική παιδεία. Είναι πολύ σημαντικά για τη -επιτρέψτε μου την έκφραση- διαφήμιση της χώρας μας. Αποτελούν το σημείο επαφής των Ελλήνων του εξωτερικού με τον Ελληνισμό εν γένει και μπορούν να βοηθήσουν πολύ τον ελληνικό πολιτισμό. Προσωπικά υποστηρίζω τη δημιουργία και “Ελληνικών Ινστιτούτων” στο εξωτερικό, κατά το πρότυπο των Γαλλικών Ινστιτούτων (έχουμε αρκετά τέτοια και στην Ελλάδα), όπου εκτός από σχολικές δραστηριότητες θα υπάρχουν ημερίδες ελληνικού πολιτισμού, προγράμματα εκμάθησης της νέας και της αρχαίας Ελληνικής, ελληνική βιβλιοθήκη κλπ.
Η δημοσιονομική κρίση σαφώς έχει επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, αλλά αυτά αποτελούν μια επένδυση στον ελληνικό πολιτισμό και πρέπει να μπουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών. Και είμαι σίγουρος ότι δεν κοστίζουν υπερβολικά, σίγουρα μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα για αυτά, πχ με τη μείωση των κομματικών στρατών που βολεύονται με ρουσφέτια στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ρεπορτάζ: Αναστασία Νικολοπούλου