Ένταση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Χρυσούλα Δαρδαβέση, Γιάννης Καζάκης
Δημοσιογράφοι, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων,
Με 8 απουσίες ξεκίνησε η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, το Προεδρείο ανέλαβε να υπενθυμίσει στους βουλευτές την υποχρέωσή τους για σωστή συμπεριφορά, ώστε να διεξαχθεί ομαλά η ψήφιση. Θερμή παράκληση έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής για την έγκαιρη προσέλευση των βουλευτών.
Κατά της πρώτης τροπολογίας του άρθρου 1, που αφορά την πρωινή προσευχή στα σχολεία, τάσσεται ο Τομεάρχης της ΕΝΑΡ, κ. Λαγουβάρδος, οποίος εκφράζει την άποψη ότι είναι άσκοπο να υπάρχει η πρωινή προσευχή, πόσο μάλλον τώρα πια, που έχουν εισέλθει στη χώρα χιλιάδες πρόσφυγες, και αναμένεται να εγκατασταθούν κάποιοι από αυτούς και να φοιτήσουν στα σχολεία της χώρας. Ένταση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ Λαγουβάρδου, με τον κ. Βερδελή να τον ρωτά αν είναι κατά της αστικής δημοκρατίας.
Ακολούθως, η τροπολογία υπερψηφίζεται με 19 ψήφους Υπέρ, 13 Κατά και 5 Παρών. Εμφανής είναι η αρνητική στάση της ΕΝΑΡ, καθώς οι βουλευτές όλου του κόμματος καταψήφισαν την τροπολογία. Αντίθετα, Σύμπλευση απόψεων και ιδεολογιών σημειώθηκε μεταξύ ΦΙ.ΚΙ. Και Σ.Δ., καθώς υπερψήφισαν την τροπολογία.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τη συζήτηση της δεύτερης τροπολογίας του άρθρου 1, σχετικά με την κατάργηση των θρησκευτικών συμβόλων. Ο κ. Αρβανιτίδης από τη ΕΝ.ΑΡ τάσσεται υπέρ καθώς υποστηρίζει ότι η τροπολογία αυτή κάνει τη χώρα να προχωρά 1 βήμα παραπέρα, καθώς χωρίζει την Εκκλησία από το Κράτος. Τονίζει μάλιστα ότι το κόμμα του στηρίζει την τροπολογία γιατί είναι προοδευτικό. Ερώτηση από βουλευτή του Εθνικού Κινήματος δέχεται ο κ. Αρβανιτίδης για το αν γνωρίζει ότι το Σύνταγμα αναφέρεται στην Ορθοδοξία και στην θρησκευτική καλλιέργεια του ατόμου, και απαντά ότι αυτό είναι μια αδυναμία του Συντάγματος.
Ένταση σημειώνεται μεταξύ των κυρίων Ατζέμογλου και Ευγενίδη, με τον πρώτο να αμφισβητεί το πόσο “φιλελεύθερη” ειναι η Φ.Κ., καλώντας τον κ. Ευγενίδη να μην συνεχίζει τον συντηρητισμό του κ. Νταγγίνη. Αμέσως ακολούθησε η απάντηση του κ. Ευγενίδη: “Δεν είμαστε κατά βούληση, αλλά σταθερά Φιλελεύθεροι και θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση”. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ψήφιση της δεύτερης τροπολογίας, η οποία καταψηφίζεται με 18 ψήφους υπέρ, 11 κατά, και 9 παρών. Ακόμη, δεν υπερψηφίζεται το άρθρο ένα στο σύνολό του.
Κορυφαίο σημείο της συζήτησης υπήρξε η ένταση ανάμεσα στο βουλευτή του Ε.Κ., κ. Ράπτη και τον Υπουργό κ. Τσούμα. Από το προεδρείο ειπώθηκε εκ παραδρομής η φράση “Δυστυχώς δεν υπερψηφίζεται”. Η φράση αυτή εξόργισε τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Κινήματος, και ο ίδιος με τη σειρά του, προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου Υπουργού, κ. Τσούμα, ο οποίος με στόμφο χτύπησε το χέρι στην έδρα φωνάζοντας ότι η κ. Πολυχρονίου είπε τη φράση αυτή “γιατί είναι φιλελεύθερη!”.