Εξελίξεις στην Επιτροπή Δημοσίας Τάξης
Νίκος Μαρκοβίτης, Μιχάλης Σαββίδης, Γιώργος Ψωμιάδης
Δημοσιογράφοι- Επιτροπή Δημοσίας Τάξης
Η επιτροπή διαβούλευσης δημοσίας τάξης ξεκίνησε με ομαλότητα και διάθεση συνεργασίας, στην πορεία όμως δημιουργήθηκαν ορισμένες εντάσεις. Ο Ζαφείρης Χριστόπουλος τομεάρχης Σοσιαλιστικής δήλωσε ότι οι εργασίες είναι αμφίσημης σημασίας και ότι είναι ανήθικο το γεγονός ότι δεν έχουν εισακουστεί οι προτάσεις της Σ.Δ., ενώ υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο κ.Στράκας τομεάρχης της φιλελεύθερης κίνησης αναγνώρισε σύγκληση απόψεων, φάνηκε αισιόδοξος για εύρεση κοινής βάσης. Ο κ.Μπάλιος τομεάρχης Εναρ δήλωσε ότι επιτέλους ανοίγει μια ιστορική συζήτηση για τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Ήτανε πιφυλακτικός, δήλωσε ότι εγκυμονούν κίνδυνοι και τάχθηκε όσον αφορά τους φιλελεύθερους στην αναγκαιότητα ελευθερίας όχι μόνο στα οικονομικά αλλά και στα κοινωνικά ζητήματα. Τέλος ο κ.Καρέκλης, είπε ότι το νομοσχέδιο προκάλεσε αρχικά τρόμο, όμως αργότερα φάνηκε γόνιμο το έδαφος της συζήτησης και ότι διατίθενται να κάνουν βήματα προς τα πίσω, επιδειώκοντας την συναίνεση. Ο υπουργός κ.Πετρας, τόνισε την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ νομικής ορθότητας αλλά και σεβασμό στις ευαισθησίες των άλλων. Παρέμβαση τεχνοκρατικού περιεχομένου ακολούθησε από τον κ.Μητραλέξη ο οποίος τόνισε την έννοια νομοθέτησης για το δίπτυχο της εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Άρθρο 1, ενώ είχε παρέλθει ο χρόνος απόσυρσης τροπολογιών, κατ’εξαίρεση οι φιλελεύθεροι αποσύρανε την τροπολογία τους, αφήνοντας τελικά μόνο μια τροπολογία. Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα στους βουλευτές να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά. Αρχικά το λόγο πήρε ο Βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς κ.Κοντογιάννης τονίζοντας την ιστορική ευκαιρία εύρεσης μιας αυτονόητης λύσης με σκοπό τον εκσυχρονισμό του Ελληνικού κράτους. Έπειτα τη σκυτάλη ανέλαβε ο βουλευτής κ.Βιόπουλος τονίζοντας το αυτονόητο εύρεσης κοινής λύσης και στα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα. Εν τέλει κατά την ψήφιση της τροπολογίας όλοι οι παρόντες βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του άρθρου 1 δίχως αποχές.
Στη συζήτηση του άρθρου 2 με τίτλο Δικαίωμα θρησκευτικής συνείδησης και λατρείας που κατατέθηκε από τη Σοσιαλιστική Ένωση παρατηρήθηκε ένταση μεταξύ της Νομικής υπηρεσίας και των βουλευτών αναφορικά με την συνταγματικότητα του αριθμού των αιτούντων για τη δημιουργία νομικής ένωσης. Τέθηκε το ζήτημα ότι τα 500 άτομα είναι ένας μη ανεκτός και υπέρμετρος περιορισμός και μπορούν να υπάρξουν και ηπιότερες λύσεις. Η τροπολογία καταψηφίστηκε με 18 υπέρ, 24 κατά και 5 παρόντες.