Γιάννης Πήλιουρας: “Είμαστε Έτοιμοι να Συζητήσουμε και να Συναινέσουμε σε Πολλά Θέματα”
Χρυσούλα Δαρδαβέση,
Δημοσιογράφος, Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Με μεγάλη προθυμία, ο αρχηγός του Εθνικού Κινήματος, Γιάννης Πήλιουρας, παραχώρησε συνέντευξη στο Info/Cracy, πριν την έναρξη των συνεδριών του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων 2016. Ο ενθουσιασμός του είναι εμφανής, αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετέχει και για πρώτη φορά. Μας μίλησε τόσο για τη μέχρι τώρα εμπειρία και τις εντυπώσεις του, όσο και για τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στο Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων 2016, καθώς και για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει το Εθνικό Κίνημα σε αυτά.
Συμμετέχετε για πρώτη φορά στο ΜΒΕ;
Γιάννης Πήλιουρας: Πράγματι, συμμετέχω για πρώτη φορά. Είναι μια εμπειρία την οποία θα ήθελα να ζήσω τόσο ως νέος όσο και ως ευαισθητοποιημένος για τα κοινά άνθρωπος. Θεωρώ πως το ΜΒΕ είναι μια μοναδική εμπειρία για όποιον θέλει να εντρυφήσει πάνω στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Γι’ αυτόν το λόγο, καλώ όποιον δεν έχει ακόμα συμμετάσχει, να το κάνει στα επόμενα χρόνια.
Πώς μάθατε για το ΜΒΕ;
Γιάννης Πήλιουρας: Από φίλους που είχαν συμμετάσχει παλιότερα. Μου είχαν πει τις εμπειρίες τους, ενθουσιάστηκα και, έτσι, μου δημιουργήθηκε η απορία να δω πώς λειτουργεί. Έχω συμμετάσχει σε πάρα πολλά μοντέλα άλλου είδους, αλλά το ΜΒΕ είναι μια πρόκληση για εμένα, πόσο μάλλον όταν μου ανατέθηκε να είμαι επικεφαλής σε μια κοινοβουλευτική ομάδα, στο Εθνικό Κίνημα.
Γιατί το Εθνικό Κίνημα; Ταυτίζεστε ιδεολογικά ή θέλετε να φέρε αλλαγές και να αφήσετε το δικό σας στίγμα;
Γιάννης Πήλιουρας: Θεωρώ ότι βρίσκεται πιο κοντά στις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Έχει μια πιο στέρεη πολιτική βάση και, όσον αφορά στα εθνικά θέματα και τα κοινωνικά ζητήματα, έχει μια ξεκάθαρη άποψη και θέση, την οποία συμμερίζομαι. Πιστεύω, επίσης, ότι είναι ένα από τα πιο αξιόλογα κόμματα στα οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει κανείς.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Σοσιαλιστικής Δύναμης, το κόμμα είναι θετικά διακείμενο προς το δικό σας. Θα δεχόσασταν μια ενδεχόμενη συνεργασία;
Γιάννης Πήλιουρας: Όπως είχα πει στο Debate αλλά και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το Εθνικό Κίνημα προσέρχεται σε κάθε διάλογο που συγκαλούν τα άλλα Κόμματα, ανεξάρτητα με το ποιο Κόμμα θα είναι αυτό. Έχουμε εντοπίσει κοινές απόψεις και ιδέες σε συγκεκριμένα θέματα, τόσο με τη Σοσιαλιστική Δύναμη, όσο και με τη Φιλελεύθερη Κίνηση, πράγμα που είναι θετικό. Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσε να υπάρχει μια σύμπλευση σε εθνικά ζητήματα, καθώς και άλλα ζητήματα καίριας σημασίας, ακόμα και με την ΕΝΑΡ. Δυστυχώς η ΕΝΑΡ έχει επιλέξει το δρόμο της μοναξιάς. Εμείς, μέχρι και την τελευταία μέρα του Συνεδρίου, θα τους καλούμε όλους, ώστε να βρούμε ένα κοινό σημείο επαφής και διαλόγου. Θα παραθέσουμε τις απόψεις και τις ιδέες μας μέσα στην ολομέλεια, και να είστε σίγουρη ότι το Εθνικό Κίνημα θα πρωτοστατήσει στο διάλογο και στη συμφωνία των τελικών νομοσχεδίων.
Σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένο το κόμμα σας να συναινέσει ή και να υποχωρήσει, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή σε καθένα από τα ζητήματα; Πόσο σταθεροί θα είστε στις απόψεις σας;
Γιάννης Πήλιουρας: Πάγια τακτική και στρατηγική μας είναι να ξεκινάμε την κουβέντα θέτοντας, πρώτα απ’ όλα, τις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις. Από κει και πέρα, βλέποντας τις αντίστοιχες θέσεις των άλλων κομμάτων, θα βρεθούμε στο κοινό τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των τελικών συζητήσεων μέσα στις επιτροπές και έξω από αυτές, εάν χρειαστεί. Είμαστε κάθετοι σε θέματα που άπτονται εθνικής σημασίας. Δηλαδή, αν θεωρήσουμε ότι κάποιο άρθρο των νομοσχεδίων θέτει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, εθνικής σημασίας, εμείς θα διατηρήσουμε μια σθεναρή στάση, ζητώντας από τα άλλα κόμματα να αντιληφθούν τη σημασία της στάσης μας. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε έτοιμη να συζητήσουμε και να συναινέσουμε σε πολλά θέματα, γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε εμείς το μισό δρόμο και να αφήσουμε τα υπόλοιπα Κόμματα να κάνουν τον άλλο μισό.
Εάν, τελικά, δεν καταφέρετε είτε να πείσετε είτε να προσεγγίσετε ιδεολογικά τα άλλα κόμματα, πώς θα το χειριστείτε;
Γιάννης Πήλιουρας: Σε αυτήν την περίπτωση, θα είμαστε ειλικρινείς. Θα δείξουμε τα σημεία στα οποία διαφωνούμε, ξεκάθαρα, και θα κρίνουμε αναλόγως την ψήφο μας στην Ολομέλεια, εάν τα νομοσχέδια τελικά δεν συνάδουν με αυτά που πρεσβεύουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τελευταίας στιγμής και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και θα συμπορευθούν μαζί μας.
Κάνατε λόγο για θέματα “εθνικής σημασίας”. Ένα από αυτά είναι και ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους;
Γιάννης Πήλιουρας: Ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους είναι ένα σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για τα εσωτερικά πράγματα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει Χριστιανή Ορθόδοξη. Αφορά και το ζήτημα των Μουφτήδων της Θράκης. Σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θα αναδείξουμε τη σημασία της διοικητικής και οικονομικής σύνδεσης του κράτους με τις θρησκείες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι Μουσουλμάνοι και οι Μουφτήδες, προκείμενου να υπάρξει κατάλληλη διατύπωση στο νομοσχέδιο, ώστε έχουμε διασφάλιση της ελληνικότητας, της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χαρίσουμε τη μουσουλμανική μειονότητα στον τουρκικό Νεο-οθωμανισμό και επεκτατισμό.
Στην ερώτηση για το ασφαλιστικό στο debate, κάνετε λόγο για εθνικό μητρώο ασφάλισης και ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις συντάξεις. Κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργία τους, λόγω του πληθυσμού της χώρας αλλά και της γραφειοκρατίας και πώς θα ωφελήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία;
Γιάννης Πήλιουρας: Ο υπουργός Υγείας, που τυχαίνει να είναι και τέως πρόεδρος του Εθνικού Κινήματος, κατέθεσε ένα τολμηρό νομοσχέδιο. Πρόκειται για μια ηλεκτρονικοποίηση των δεδομένων. Δηλαδή, για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να μπούμε στη διαδικασία να εντάξουμε όλα αυτά τα δεδομένα μέσα σε ένα ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάτι που έχει ήδη κάνει η υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη, σε μεγάλο βαθμό. Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει κάτι τέτοιο, διότι, πέρα από τη μείωση της γραφειοκρατίας, θα συμβάλει και στη μείωση των δαπανών, αφού πλέον θα έχουμε ηλεκτρονικά τα στοιχεία και τις ανάγκες του συστήματος Υγείας. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και περαιτέρω τροπολογίες και προσθήκες στα αντίστοιχα άρθρα, προκείμενου να φτάσουμε σε συμφωνία και στη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Θεωρώ πως θα υπάρχει συναίνεση από όλα τα κόμματα, ακόμα και από την ΕΝΑΡ.