Γ. Τσούμας: “Στόχος της ΣΔ είναι ο ανορθολογισμός και η σωστή διαχείριση του δημόσιου τομέα”
Σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσούμας βουλευτής της Σοσιαλιστικής Δύναμης στο Info/cracy αναφέρθηκε στη 2η επίσημη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και στην καταψήφιση αρθρών του νομοσχεδίου της Επιτροπής.
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την Δεύτερη επίσημη Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών;
Θεωρούμε πως η εργασίες κινούνται σε ένα κλίμα συνεργασίας και διαλλακτικότητας. Τα άρθρα που έχουν, μέχρι στιγμής, ψηφιστεί έχουν έναν οικονομοτεχνικό και διοικητικών χαρακτήρα. Τώρα, με το άρθρο 6, μπαίνουμε στην ουσία και εισχωρούμε βαθιά στο νομοσχέδιο, και εδώ θα φανούν τυχόν ιδεολογικές συμμαχίες ή διαφωνίες και αναμένουμε για τα αποτελέσματα τις ψήφισης ου νομοσχεδίου.
Πως κρίνετε την τροποποίηση που κατέθεσε το Εθνικό Κίνημα για την παράγραφο 4 άρθρο 4;
Η τροπολογία που έθεσε το Εθνικό κίνημα για το άρθρο 4 παράγραφος 4 στην ουσία θέτει χαρακτήρα τιμωρίας στην αξιολόγηση, διότι αποκλείονται από την ευκαιρία εύρεσης μιας ευκαιρίας εργασίας στον δημόσιο τομέα, άνθρωποι οι οποίοι για διάφορους λόγους, όπως η αυξημένη προϋπηρεσία η οποία δεν έχει την ίδια μοριοδότηση με βάση αυτή που έχουν άλλα κριτήρια , μπορεί να απολυθούν ή μπορεί να βρεθούν εκτός δημοσίου. Παρόλα αυτά επειδή το σύνολο του άρθρου 4 τίθεται σε μία σωστή κατεύθυνση η ΣΔ επέλεξε να στηρίξει το σύνολο του άρθρου διότι θεωρεί πως όταν κάποιος συμφωνεί 80% με ένα άρθρο πρέπει να το στηρίζει και περιμένει μια αντίστοιχη στάση και από τις υπόλοιπες ΚΟ .
Τι έχετε να δηλώσετε για την καταψήφιση τη ς τροποποίησης του άρθρου 5 παράγραφος 1;
Στόχος της ΣΔ είναι ο ανορθολογισμός και η σωστή διαχείριση και αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Όταν προσθέτουμε συνεχώς καινούργιες υπηρεσίες, δομές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν καταλαβαίνω πως βρισκόμαστε σε αυτή τη κατεύθυνση. Η ΕΝ ΑΡ έκανε μια αρκετά εμπεριστατωμένη πρόταση, την οποία, όμως, προσωπικά θεωρώ ξεπερασμένη καθώς αναφέρεται σε συγκεντρωτικά μοντέλα παραγωγής τα οποία δεν αποτελούν κομμάτι της εποχής μας. Η δική μας πρόταση ανταποκρινόταν στο ύφος του νομοσχεδίου, με την όποια μορφή έχει πάρει από το άρθρο 1 μέχρι τα άρθρα που έχουν ψηφιστεί έως τώρα, και έτσι θεωρήσαμε ότι η νέα ανεξάρτητη αρχή που συστάθηκε για την αξιολόγηση μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά και επιπλέον η δική μας τροπολογία αναφερόταν στη σύσταση μιας ομάδας που συμπεριλάμβανε και την πλευρά του εργοδότη καθώς και ένα εμπειρογνώμονα όσον αφορά την κατάρτιση των κριτηρίων παραγωγικότητας που είναι απόλυτα αξιοκρατικό και λυπούμαστε πολύ που δεν έγινε δεκτό από το σώμα της Επιτροπής Οικονομικών.